Da den nye regjeringskabalen ble lagt i forrige uke, ble posten som EU-minister erstattet av en bistandsminister. Dermed fikk Høyres Marit Berger Røsland (39) bare tre måneder som statsråd.

1 Hvordan opplevde du forrige uke?

– Det er brå overganger i politikken, det er ikke som i arbeidslivet ellers med oppsigelsestid og slikt. Men jeg var jo forberedt på at dette kunne skje ved regjeringsutvidelsen, så det kom ikke som noe sjokk. Det er alltid litt vemodig med slike overganger, men aller mest føler jeg takknemlighet for muligheten til å ha sittet tett på styringen av landet i tre og et halvt år. Jeg var statssekretær før jeg ble statsråd og synes disse rollene har vært et privilegium.

2 Har du vært rastløs de siste dagene?

– Overgangen fra et veldig intenst liv som statssekretær og statsråd til å ha fri, gjorde meg rastløs i starten. Men jeg har fokusert på å ta livet med ro og la skuldrene senke seg. Det blir lange frokoster og turer med hunden. Det er også luksus å ha tid til å være mamma, så nå blir det supre matpakker og tett oppfølging. Jeg skal prøve meg som «supermamma» en periode nå og følge opp skole og aktiviteter tettere enn jeg har kunnet gjøre i det siste. Men kun for en periode.

3 Hvordan ser du for deg karrieren videre?

– Jeg skal på jobbjakt, men har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre fremover. Jeg har advokatbakgrunn, og nå har jeg jo en del politisk erfaring i tillegg til å ha lært en del om krisehåndtering. Jeg har også holdt foredrag om å få opp kvinneandelen blant partnere i advokatfirmaer. Det viktigste for meg nå er å finne en jobb med den riktige rollen, meningsfulle oppgaver og et miljø jeg passer inn i.

4 Er du ferdig med toppolitikk?

– Jeg har ingen politiske verv nå og planlegger ikke noe comeback i politikken. Men erfaringene fra å ha vært på nært hold av styringen av landet, er nesten bare positive. Statsforvaltningen i Norge er god, med høy kvalitet på arbeidet og mange flinke folk i embetsverket. Det er alltid full dagsorden og fullt tempo fra dagen starter til den slutter. Det er mange saker å sette seg inn i og ofte kort tid til forberedelser. Slikt er ikke enkelt og krever mye av dem som jobber i systemet.

5 Hva husker du best fra tiden i embetsverket?

– Det er nok migrasjonskrisen i 2015 og situasjonen rundt Storskog hvor det strømmet flyktninger inn til Norge fra Russland. Da ble både landet og systemet stilt overfor store utfordringer som måtte håndteres raskt. Vi fant etter hvert gode løsninger, og jeg lærte mye av å bli kastet ut i denne og lignende saker.(Vilkår)