Mathias Fischer (V) blir ny leder for tankesmien Initiativ Vest, som skal jobbe med idé- og politikkutvikling for Vestlandet.
Fischer slutter dermed i jobben som rådgiver i stortingsgruppen til Venstre. Han var statssekretær i Klima- og miljødepartementet under ledelse av Sveinung Rotevatn frem til i fjor.
Fischer har vært leder av Bergen Unge Venstre og varamedlem til Stortinget fra Hordaland, før han meldte overgang til journalistikken. Først som kommentator i Bergens Tidende, deretter som politisk kommentator i TV 2.
Han sluttet i journalistikken og var en liten tur innom pr-bransjen i pr-selskapet Try Råd, før han returnerte til politikken og Venstre.
Fischer har også skrevet bok om Sylvi Listhaug.
– Gratulerer med ny jobb, Fischer. Hvordan blir det å være en énmannstenketank?
– Heldigvis har jeg ikke tenkt å være den eneste som tenker tanker i denne tenketanken. Avtroppende daglig leder Tommy Aarethun blir med en stund til, og så skal vi ansette folk. Jeg ser veldig frem til å komme i gang. Kampen for å motvirke Oslo-dominansen og styrke Vestlandet har preget det jeg har gjort både som kommentator og politiker, og jeg er sikker på vi kan gjøre mye bra med Initiativ Vest.
Nylig ble det kjent at Trond Mohn stanser finansieringen til Tankesmien Agenda, etter å ha gitt over 50 millioner kroner siden oppstarten i 2014. Nå er bergensmilliardæren ledig på donormarkedet for tenketanker.
– Skal du fri til ham med konfekt eller argumenter for å få penger?
– Er Trond Mohn konfekt-typen, da? Jeg ser for meg at han er mer øl og chips, sånn som meg.
Politisk idétørke
Et av tankesmien Initiativ Vests mål er å «utfordre etablerte oppfatninger om verdiskaping og maktstrukturer.»
– Hva da, for eksempel?
– Jeg tror folk undervurderer hvor sterkt og konservativt det norske byråkratiet er. Mange politikere må stange hodet i helt unødvendige vegger. Generelt synes jeg norsk politikk preges av idétørke. Det er for liten vilje og evne til å tenke nytt, både blant politikere og embetsverk, sier Fischer og hopper rett inn i den betente striden om grunnrentebeskatning:
– Så viser jo regjeringens nye skatter på oppdrett og fornybar energi at pengesterke næringsaktører ikke akkurat har vetomakt over norsk politikk. Finansdepartementet fikk viljen sin og det var nærmest rørende enighet i avisene om at dette er riktig tidspunkt å tappe kapital ut av de to kystnæringene. Det er ikke tvil om hvor hovedstaden ligger, i alle fall.
– Men halvparten av skattepengene tilfaller jo vertskommunene?
– Nå får vi se i statsbudsjettet på torsdag hva de faktisk mener. Men uansett hvordan man vrir og vender på det, så snakker man om en storstilt tapping av kapital fra privat næringsliv langs kysten og fra kommuner med krafteierskap. Jeg har ikke tatt stilling til forslagene selv, men jeg er fascinert av hvor ukritisk en slik plutselig omdreining blir bejublet. Dette hadde fortjent en skikkelig prosess, for det er ikke gitt at embetsverket i Finansdepartementet er de eneste som kan lage en god skattemodell for disse næringene, mener han.
Nok tenketanker
Tankesmien Initiativ Vest skal forsøke å vokse i et allerede tett tenketankmarked. Den liberale tankesmien Civita, sentrum-venstre-tenketanken Agenda, tankesmien Skaperkraft og Manifest Tankesmie, forsøker alle å fylle den offentlige samtalen med sine egne rapporter, kronikker og arrangementer.
– Trenger Norge egentlig flere tenketanker?
– Det bør nok stanse litt før noen starter Initiativ Øst. Men jo, jeg mener sterkt at den offentlige debatten trenger flere varierte stemmer. De fleste debatter i Norge går mellom politikere som aldri vil endre mening og interesseorganisasjoner som ikke kan mene noe annet enn det som er i deres egen interesse. Verden trenger mer energi, mer mat og bedre utnyttelse av naturressursene. Langs kysten kan vi oppnå mye av dette, og jeg er sikker på at en vestlandsk tankesmie kan bidra til å finne løsninger, sier Fischer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.