Senatet i Roma skal torsdag ta stilling til om den tidligere innenriksministeren skal stilles for retten etter at han i juli i fjor nektet over 100 flyktninger og migranter på et italiensk kystvaktskip å komme i land i Italia.

Den 12. februar bestemte Senatet å oppheve Salvinis immunitet ettersom politikere i Italia ikke kan tiltales for handlinger de begikk mens de satt i regjering. Dersom et flertall i Senatet nå stemmer for at han skal rettsforfølge vil han mest sannsynlig bli stilt for retten.

En spesialdomstol har anbefalt rettsforfølgelse av den tidligere innenriksministeren og visestatsministeren, som anklages for ulovlig frihetsberøvelse og maktmisbruk.

Hvis Salvini, som leder det sterkt høyreorienterte partiet Ligaen, blir dømt i en fremtidig rettssak, vil han også bli ilagt et forbud mot å innta et offentlig embete, skriver Reuters. Dermed kan han heller ikke ta sikte på å en gang bli Italias regjeringsleder.

Risikerer fengsel

Salvini risikerer også mellom seks måneder og 15 år i fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Likevel ønsker han selv å bli stilt for retten slik at han kan forsvare seg mot anklagene og kjempe for sin overbevisning om at han handlet rett.

– Jeg har forsvart Italia. Jeg har full tillit til rettssystemet, sa han til nyhetsbyrået Ansa da Senatet opphevet immuniteten hans tidligere i februar.

Statsministerens rolle

Mens Salvini var innenriksminister, var det en rekke episoder der skip med migranter ikke fikk gå i land i Italia. Salvini hevder at han i disse sakene hadde støtte fra resten av regjeringen og statsminister Giuseppe Conte.

Statsministeren sier på sin side at han ikke spilte noen avgjørende rolle da migrantene på kystvaktskipet Gregoretti ble nektet å gå i land.

De over 100 menneskene hadde forsøkt å krysse Middelhavet fra Libya, og de aller fleste måtte bli værende om bord under svært kummerlige forhold i nesten en uke. De fikk til slutt komme i land som følge av en avtale inngått mellom Italia og andre EU-land.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.