Saken er oppdatert med uttalelser fra saksordfører Elin Rodum Agdestein (H).
Stortingsrepresentant Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne «mener det er på høy tid å oppdatere skattesystemet både nasjonalt og internasjonalt, inkludert å utrede en norsk skatt for teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Facebook og Google.»
Men Google er ikke invitert til høringen.
– Vi har ikke blitt invitert til høringen så vi skal ikke delta, skriver Google Norges kommunikasjonssjef Charlotte Ekholt i en epost.
– Denne høringen ble annonsert på Stortingets nettsider på vanlig måte, der det åpnes for å søke om å få legge frem opplysninger for komiteen. Ingen er særskilt invitert. De som skal delta har selv meldt sin interesse for å delta, skriver saksordfører Elin Rodum Agdestein (H) i en tekstmelding.
«Betaler minimalt»
Ønsket om å få utredet det hun selv omtaler som en «Google-skatt» blir fremmet av Une Bastholm i et representantforslag.
Kommende mandag blir forslaget gjenstand for høring i Stortingets Finanskomité.
Bastholm mener det er et viktig prinsipp at Google, Facebook og andre it-giganter betaler skatt av pengene de tjener i de ulike landene de opererer i, uavhengig av hvor tjenestene er registrert.
I forslaget skriver hun at «i dag plasserer disse selskapene overskuddet i land som Luxembourg, Irland, Malta og Nederland, der skattereglene er lukrative. Slik betaler de minimalt med skatt i alle andre land, hvor brorparten av verdiskapingen skjer, deriblant Norge.»
Google: «Vi betaler skatten vi er pålagt»
Charlotte Ekholt i Google viderebringer følgende uttalelse fra Google om skatt:
«Vi betaler skatten vi er pålagt og overholder skattelovene i alle land vi opererer i. Vi er dedikert til Norge og til å bidra å utvikle det digitale økosystemet.»
Sjefen i Google Norway, Jan Grønbech, gikk nylig ut i DN og spådde at digitalisering og automatisering vil endre det norske arbeidsmarkedet radikalt i løpet av få år, med utgangspunkt i en rapport fra konsulentselskapet McKinsey som Google har bestilt og finansiert.
Schibsted fikk bli med
Mediekonsernet Schibsted var i utgangspunktet heller ikke invitert til høringen, selv om selskapet har hatt en rekke sterke utspill om like skattemessige regler for norske og multinasjonale selskaper.
Men etter å ha tenkt seg om, kom saksordfører Elin Rodum Agdestein (H) frem til at det likevel kunne være nyttig for komitéen å høre Schibsteds argumenter.
– Det er slik at det normalt er komiteens sekretariat som håndterer søknadene, men i tilfellet Schibsted gjorde komiteledelsen og undertegnede en særskilt vurdering før avgjørelsen om å omgjøre avslaget, skriver Agdestein i en tekstmelding.
Hovedregelen i Finanskomitéen er at kun ideelle landsdekkende organisasjoner får delta i høringer.
Facebook legger om
I desember meldte nettsamfunnet Facebook at selskapet vil begynne å føre inntekter fra annonsesalg i landene der salget skjer.
Ifølge selskapets finansdirektør Dave Wehner vil dette skje i løpet av 2018, med et mål om å være i mål i løpet av første halvdel i 2019.
«Vi mener at en flytting til en lokal salgsstruktur vil gi mer transparens til myndigheter og politikere i hele verden, som har ønsket økt synlighet for omsetningen som er assosiert med lokalstøttede salg i deres land», skrev Wehner på selskapets egne nettsider.
Kritikere var skeptisk til hvor store skatteinntekter dette kommer til å gi Norge.
Facebook har ikke besvart DNs henvendelse om skattehøringen i Finanskomitéen.(Vilkår)