Miljøpartiet De Grønne foreslår å utrede en norsk skatt for selskaper med digitale inntektsmodeller – en såkalt «Google-skatt».

Stortinget avholder høring om saken kommende mandag.

Bakgrunnen er den voldsomme veksten til selskaper som Google og Facebook. Disse henter årlig milliarder av kroner fra norske annonsører, men betaler kun smuler i skatt til Norge.

Store skattetap

EU anslår at tapt skatteinngang som følge av aggressiv skatteplanlegging beløper seg til 50–70 milliarder euro årlig.

Tapet er særlig knyttet til teknologiselskaper og selskaper med digitale inntektsmodeller, som ikke selger fysisk avgrensede produkter eller tjenester som klart kan knyttes til et land.

MDG vil derfor utrede en norsk skatt for teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Facebook og Google.

Kjersti Løken Stavrum er administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, som forvalter den kontrollerende eierposten i det norske mediekonsernet Schibsted.

Schibsted har i lang tid vært opptatt av like spilleregler for norske og internasjonale selskaper.

– I Davos sto Google til og med selv og sa at de godt kan betale mer skatt, sier Løken Stavrum, med henvisning til en uttalelse fra Googles toppsjef Sundar Pichai under World Economic Forum nylig.

Løken Stavrum mener MDGs forslag er interessant.

– Det er åpent formulert og fullt av potensial for å forsøke å gjøre noe. Norge er et land som kan tenke utenfor boksen. Norge burde se om vi kan gjøre noe, med våre ressurser, sier Kjersti Løken Stavrum.

Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde (til venstre) og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.
Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde (til venstre) og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

Oppsiktsvekkende

Da Schibsted og Stiftelsen Tinius forsøkte å melde konsernsjef Rolv Erik Ryssdal og styreleder Ole Jacob Sunde på til høringen, var svaret fra Stortingets Finanskomité imidlertid nei.

– Bare landsdekkende, ideelle organisasjoner får delta. Det er litt oppsiktsvekkende, i og med at dette er noe som treffer næringslivet midtskips, sier Løken Stavrum.

Komitésekretær Morten Løkken bekrefter hovedregelen og viser til at Schibsted kan få sitt syn hørt gjennom at for eksempel Mediebedriftenes Landsforbund deltar på høringen.

DN oppnådde ikke kontakt med saksordfører for MDGs skatteforslag, Elin Rodum Agdestein (H), før deadline mandag ettermiddag.

Bred enighet

Per Espen Stoknes fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) møter som vararepresentant på Stortinget for forslagsstiller Une Bastholm, som er i fødselspermisjon.

Han synes det er underlig hvis ikke Schibsted får delta i høringen.

– Finnes det et regelverk må vi selvfølgelig overholde dette, men jeg synes det høres veldig rart ut. Som åpenhetsparti vil vi gjerne høre både ideelle organisasjoner, offentlige virksomhet og privat næringsliv. Det beste var jo om Google og Facebook stiller også, eller deres interesseorganisasjon, sier han.

Ifølge Stoknes er det bred partipolitisk enighet om at noe må gjøres med skatteunndragelse og skjeve konkurransevilkår i den digitale økonomien.

Margrethe Vestager er konkurransekommissær i EU.
Margrethe Vestager er konkurransekommissær i EU. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)

Han var mandag i Brussel, der han blant annet vil snakke med EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager med å tanke på å samordne norske skattetiltak med det som skjer i EU.

– Fordi de digitale forretningsmodellene er annerledes enn industritidens verdiskaping, kreves det forskning og utprøving for å lykkes med skatteinngangen fra den stadig større digitale økonomien. Det blir nødvendig for å opprettholde velferdsstaten, like konkurransevilkår og motvirke økende sosiale forskjeller, sier han.

Når produktene fremstår som gratis for forbrukerne, kan en omsetningsskatt der sluttbruker benytter tjenesten vise seg å være den beste løsningen, ifølge Stoknes. (Vilkår)

Elektriske biler? – Å kaste bort en hel masse penger
Oljeboomen i Texas har satt fart på bilsalget. Ikke i noen annen delstat i USA selges det så mange store pickuper eller suver. Vil elektriske biler slå igjennom i den oljerike staten, slik Tesla har gjort i California?
02:02
Publisert: