Sjelden har amerikanerne visst mindre om den kommende førstedamen enn de vet om eks-modellen Melania Trump. 

Etter at hun i juli regelrett kopierte nominasjonstakketalen Michelle Obama holdt for sin ektemann, har Melania Trump holdt seg i bakgrunnen.

I innspurten av valgkampen måtte hun kommentere videoen fra 2005, der hennes 24 år eldre ektemann skryter av at han kan ta kvinner i skrittet uten konsekvenser. Melania avfeide det som «guttesnakk» og sa vagt at hun ikke kjente igjen sin ektemann.

Reservert

46 år gamle Melania Trump er født i Slovenia og vokste opp i beskjedne kår i Sevnika. Hennes skolekamerater har beskrevet henne som veloppdragen og reservert.

Hun blir den første presidentfruen som er oppvokst i et kommunistland, og den andre født utenfor USA. Britiskfødte Louise Adams hadde tittelen i årene 1825-1829.

For amerikanere flest er hun kjent som eksmodell og glamorøs smykkeselger på shopping-kanalen QVC. Hun skal visstnok beherske fem språk, slovensk, engelsk, fransk, tysk og serbisk.

Mot mobbing

I offentligheten har hun fremhevet sin rolle som fulltidsmor for den ti år gamle sønnen Barron.

– Jeg vil være en talskvinne for kvinner og barn og bekjempe mobbing. Vår omgangsform har blitt for ondskapsfull og voldelig, svarte hun i forrige uke på spørsmål om hvordan hun ser sin egen rolle i Det hvite hus.

Omtrent samtidig kom meningsmålinger som plasserte henne under Hillary Clinton i oppslutning som førstedame. Den mest populære førstedamen i moderne tid har vært Barbara Bush som var gift med George H.W. Bush.

Forbilder

Selv har Melania sagt at hun vil ta en tradisjonell førstedamerolle med Betty Ford og Jaqueline Kennedy som forbilder.

Melania er Donald Trumps tredje kone. De møttes under et moteshow i New York i 1998 og giftet seg i 2005 i Palm Beach i Florida. Blant bryllupsgjestene den gang var Hillary Clinton som 11 år senere skulle tape for brudgommen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjokk og glede i New York etter Trump-seier
Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over. Utenfor Trumps valgvake på Manhattan i New York strømmet glade tilhengere ut på gaten, men enkelte av byens innbyggere var sjokkert over reslultatet.
01:47
Publisert: