De 27 medlemslandenes ledere kom til slutt i mål etter et møte som gikk flere dager på overtid.

– Jeg er svært lettet. Vi lyktes ikke i februar, men det gjorde vi nå. Det er et godt signal, sa Merkel på en pressekonferanse da avtalen var et faktum.

Hun får tilslutning av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Konklusjonene her er virkelig historiske, sa han og føyde til at han er fornøyd med å ha presset på for en solidaritetspolitikk sammen med Merkel.

– Det har vært nødvendig med innrømmelser for å overtale medlemsland som sto i veien for en avtale, sa den franske presidenten, som slo fast at landene har blitt enige om gjenreisningsplan som er stor nok til å være effektiv.

– Det finnes ingen perfekt verden, men vi har gjort framskritt, konstaterte han.

Sammensetningen av krisepakken var det vanskeligste stridsspørsmålet på møtet. Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike krevde i utgangspunktet at det bare skulle gis lån til EU-landene som er hardest rammet av koronakrisen.

Til slutt godtok landene likevel en krisepakke der 360 milliarder euro er lån og 390 milliarder er tilskudd.

@NTB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.