Selv om Erna Solbergs embetsverk stresset at det som ble presentert onsdag konstitusjonelt ikke var en ny regjering – men en utvidet regjering – var det naturligvis en stor dag for statsministeren onsdag.

Regjeringen fikk fem nye statsråder, fem statsråder fikk nye arbeidsoppgaver, mens fire statsråder ble takket av. Regjeringen som springer ut av Høyre, Frp og Venstre består av 20 statsråder – likt fordelt mellom kvinner og menn.

Men det var ikke den nye statsrådskabalen mediene først og fremst var opptatt av under pressekonferansen Solberg holdt onsdag ettermiddag sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og nyslått kulturminister Trine Skei Grande (V).

Da det ble åpnet for spørsmål fra pressen, ble søkelyset umiddelbart rettet mot varsler om seksuell trakassering i partiene.

– Dette er krevende saker. Det har vært krevende for alle oss tre. Det har vi merket når vi forhandlet på Jeløya, ikke minst sist helg, sa Solberg.

– Krevende saker

Etter at Metoo-kampanjen om seksuell trakassering og maktmisbruk ble startet i USA før jul, har det kommet flere saker til overflaten i norsk politikk.

Kristian Tonning Riise (29) trakk seg 10. januar som leder i Unge Høyre etter en rekke varslinger om upassende oppførsel mot yngre, kvinnelige partikolleger.

Ulf Leirstein (44) gikk 12. januar av som parlamentarisk leder og justispolitisk talsmann i Frp.

I tillegg strømmer nye varsler om seksuell trakassering inn til partikontorene.

Tirsdag så også Venstre-leder Trine Skei Grande seg nødt til å svare for sexrykter rundt henne.

– Som ledere har vi alle ansvar for at partiene våre jobber på en god måte. Det gjelder både meg og Siv. Trines sak er annerledes, sa Solberg.

– Det påvirker selvfølgelig arbeidet vårt, men samtidig må vi være opptatt av det som er hovedprosjektet vårt: å lage en ny regjering, sa hun.

Mer ønsket ikke statsministeren å si om saken, og hun ba pressen vente med sine spørsmål. Da Jensen og Grande hadde forlatt pressekonferansen, holdt statsministeren en egen seanse om varslersakene i partiet.

Angrer på kommentar

Statsministeren sa at hun først ikke var kjent med det fulle alvoret i varslingssaken mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, da han for en uke siden valgte å trekke seg fra ledervervet.

– Det preget også min umiddelbare kommentar. Situasjonen stiller seg annerledes nå, i lys av det vi vet. Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt, om hvem denne saken var lei for. Det var i et helt annet scenario enn det vi ser i dag, sa Solberg.

Til NRK sa Solberg forrige torsdag at «dette er en veldig lei sak, både for Kristian og for Høyre».

– Sagt er sagt. Mitt utgangspunkt er alltid at vi skal ta godt vare på varsler, sier Solberg til DN.

Ikke påvirket forhandlingene

Statsministeren sier hun har forståelse for at det er disse spørsmålene som onsdag fikk mest oppmerksomhet.

På søndag ble en ny regjeringserklæring lagt frem for og vedtatt av stortingsgruppene og landstyrene i Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

– Hvordan har disse varslersakene påvirket forhandlingene?

– Det har ikke påvirket forhandlingene direkte. Vi har vært opptatt av politikk, men det er merkbart at vi alle opplever sakene som kommer. Dette er saker vi absolutt hadde ønsket at aldri skulle vært der. Det påvirker sinnsstemningen til oss alle, svarer statsministeren.

– Du har fått kritikk for ikke å være tydelig nok i din håndtering av varslersakene. Hvordan reagerer du på kritikken?

– Jeg mener at jeg innad i partiet har vært tydelig om det. Men jeg tenker at vi alle skal lære at vi må passe på oppfølgingen til enhver tid. Nå skal Unge Høyre få et bedre system og det skal gjøres noe med kulturen. Og vi skal ta vare på dem som har varslet. Vurderingene av hvor alt står, vil jeg gjøre til slutt, sier hun.

– I lys av sexryktene rundt Trine Skei Grande, vurderte du på noe tidspunkt om det var riktig å ta henne inn i regjeringen?

– Jeg har en samtale med alle statsrådene. Trine har fortalt om sin historie, og det blir mellom meg og henne. Men det er ikke noe grunnlag for at hun ikke skulle bli statsråd, svarer Solberg.

Fikk jobben hun ønsket seg

Trine Skei Grande sa under pressekonferansen at det var en stor dag for Venstre.

– Venstre sin jobb har vært å påvirke denne regjeringen til å bli grønnere og rausere. Vi er glad for at begrepet blågrønn regjering begynner å sette seg, sa hun.

Partiet får tre av statsrådene i den utvide regjeringen.

– Venstre er glad for at vi har fått de statsrådene vi har gjort, sier Grande.

Ola Elvestuen blir klima- og miljøvernminister og Iselin Nybø blir forskning- og høyere utdannelsesminister.

– Vi satser på klimapolitikk og forskning, sier Venstre-lederen.

Selv blir Trine Skei Grande kulturminister.

– Jeg skal innrømme at jeg fikk jobben jeg ønsket meg – helt på ordentlig, sier hun.

– Så, folkens, var det slik at ikke alle dere så for dere meg som idrettsminister. Men jeg lover å gå løs på det med engasjement, sier Venstre-lederen. (Vilkår)

Solberg: – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt
Erna Solberg, statsminister og Høyre-leder, uttalte seg onsdag om de mange varslene partiet har mottatt. . - Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt om hvem denne saken var lei for, sier statsminister Erna Solberg om metoo-sakene i Høyre.
13:21
Publisert: