(Artikkelen er oppdatert med en uttalelse fra Gates-parets talsperson i fjerde avsnitt)

Kronprinsesse Mette-Marit beklaget mandag å ha møtt sexforbryteren Jeffrey Epstein flere ganger etter at han ble dømt. Et sentralt og ubesvart spørsmål har vært hvordan hun ble kjent med ham og hvorfor hun ikke sjekket bakgrunnen hans nærmere. Slottet vil ikke svare på det. Det eneste DN har fått opplyst er at de ble «introdusert av felles bekjente i utlandet».

Nå erfarer DN at Bill & Melinda Gates Foundation, verdens største private stiftelse, var involvert da kronprinsessen for første gang møtte Epstein i 2011.

DN kjenner ikke til hvem det var som sto for introduksjonen, men det skal være noen tilknyttet stiftelsen.

– Hverken Herr eller Fru Gates – eller noen på deres vegne – spilte noen rolle i å introdusere Kronprinsessen og Epstein, skriver en talsperson for Gates-paret i en uttalelse torsdag kveld.

Avbildet med mellommann

I 2014 ble kronprinsessen avbildet på en galla i New York med Boris Nikolic, som tidligere var rådgiver for Gates. Ifølge New York Times fungerte han som en mellommann da Gates og Epstein ble kjent i 2011, samme år som Mette-Marit.

Like før Epstein tok livet sitt 10. august i år, endret Epstein testamentet sitt, og Nikolic ble utnevnt som reserve-bestyrer for dødsboet hvis de to første alternativene falt fra. Nikolic, som nå driver et nytt selskap med blant andre Bill Gates som investor, sa til Bloomberg at han var sjokkert over å være nevnt i testamentet og avviste rollen.

DN tok kontakt med Nikolic' Biometics Capital om saken onsdag, men har ikke fått svar. Heller ikke hans talsperson har svart torsdag.

Kronprinsesse Mette-Marit var i 2014 på en galla i New York, sammen med blant andre Boris Nikolic (i midten). Nikolic ble utpekt i Jeffrey Epsteins testamente, noe han har reagert på. Tredjemann på bildet er Josh Wood.
Kronprinsesse Mette-Marit var i 2014 på en galla i New York, sammen med blant andre Boris Nikolic (i midten). Nikolic ble utpekt i Jeffrey Epsteins testamente, noe han har reagert på. Tredjemann på bildet er Josh Wood. (Foto: Kevin Tachman/Getty Images)

Kjenner Gates-paret

Mette-Marit møtte medstifteren av Microsoft og klodens nest rikeste mann, Bill Gates, sammen med hans kone Melinda, allerede i 2006 under en aids-konferanse i Toronto. Siden har Mette-Marit pleid nær kontakt med ekteparet gjennom engasjementet for globale helsespørsmål. I 2013 besøkte Gates kronprinsparet på sørlandshytta deres, og samme år jobbet Melinda Gates og Mette-Marit for å opprette det som i dag er Maverick Collective, et initiativ for målrettede helsetiltak verden over.

Da Bill Gates og kona Melinda Gates var på norgesbesøk med barna i 2013 besøkte de kronprinsfamilien som fulgte dem til Kjevik i båt. Fra venstre prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, Bill Gates som sier farvel til prinsesse Ingrid Alexandra, datter til Gates', Melinda Gates, kronprinsesse Mette-Marit som snakker med datter til Gates.
Da Bill Gates og kona Melinda Gates var på norgesbesøk med barna i 2013 besøkte de kronprinsfamilien som fulgte dem til Kjevik i båt. Fra venstre prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, Bill Gates som sier farvel til prinsesse Ingrid Alexandra, datter til Gates', Melinda Gates, kronprinsesse Mette-Marit som snakker med datter til Gates. (Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB Scanpix)

New York Times avdekket i oktober hvordan Gates var i Epsteins storslåtte Manhattan-bolig minst tre ganger det året. De ble introdusert gjennom Nikolic og Melanie Walker, to av Gates' mest betrodde medarbeidere, som hadde kjent Epstein gjennom mange år. Epstein hyret Melanie Walker som rådgiver i 1998 før hun flyttet til Seattle og startet i Gates-stiftelsen i 2006. Ifølge New York Times introduserte Walker, som beholdt kontakten med Epstein, sin kollega i Gates-stiftelsen, Nikolic for Manhattan-milliardæren, og de to ble venner.

Walker, Nikolic og kronprinsesse Mette-Marit var alle til stede på World Economic Forums årlige samling av «Young Global Leaders» i 2013, ifølge en oversikt fra organisasjonen.

Heller ikke Walker har svart på DNs henvendelse om saken. Slottet ønsker ikke å kommentere DNs opplysninger.

Mistet kontakt

31. januar 2011 møtte Bill Gates Epstein for første gang og ble sjarmert, blant annet på grunn av en annen gjest i boligen den kvelden: Epsteins ekskjæreste, den tidligere Frøken Sverige-modellen Eva Andersson-Dubin, gift med hedgefond-milliardæren Glenn Dubin.

Målet for Epstein gjennom kontakten de neste to årene var å etablere et gigantisk fond for helseprosjekter verden over med penger fra Gates-stiftelsen og sine rike venner. Epstein foreslo blant annet overfor Gates' rådgiver Nikolic at Epstein skulle få 0,3 prosent i provisjon for donasjonene han klarte å skaffe. Epstein klaget overfor en bekjent i 2014 at Gates hadde sluttet å prate med ham.

En talsperson har tidligere fortalt New York Times at han «angrer» kontakten med Epstein og «erkjenner det var en feilvurdering å ha møtt ham».

Flere norske forbindelser

DN har i flere uker omtalt Epsteins norske forbindelser. Tirsdag skrev DN at Celina Midelfart var en rekke ganger på Jeffrey Epsteins fly i 1996 og 1997. Hun sier at hun ikke har hatt kontakt med ham siden.

Fredsmegleren og toppdiplomaten Terje Rød-Larsens tankesmie varslet i november at den vil gi bort en sum som tilsvarer millioner den fikk fra Epstein tidligere, etter en dokumentar i DN. Han var også i en middag der Epstein var til stede i 2013, og har ikke svart på noen henvendelser om deres relasjon.

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var til stede i 2013. Han møtte Epstein to år senere i 2015, og diskuterte finansiering av Bondeviks stiftelse Oslosenteret. Men han fortsatte ikke kontakten etter å ha oppdaget Epsteins fortid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.