– Det gjør meg kvalm.

Demokrat-presidentkandidat Bernie Sanders klinker til etter at det er blitt kjent at den tidligere forretningsmannen og New York-ordføreren Michael Bloomberg skal bruke 30 millioner dollar på tv-reklame i USA den kommende uken.

Beløpet tilsvarer 284 millioner norske kroner, og er den høyeste summen som noensinne er brukt på én uke i amerikansk valgkamp.

– Tanken om at Michael Bloomberg eller andre milliardærer kan omgå den politiske prosessen og bruke titalls millioner av dollar for å kjøpe valget, skriver Sanders på Twitter

Det er tall fra Advertising Analytics som viser at Bloomberg har kjøpt tv-reklame for 31 millioner dollar denne uken. Annonsene skal gå på riksdekkende tv, og i 98 lokale mål-markeder. Den største summen, 2,3 millioner dollar, skal milliardæren bruke i New York, der han selv har vært ordfører i tre omganger.

Den forrige rekorden var da Barack Obamas valgkamporganisasjon brukte 24,9 millioner dollar i den aller siste uken i 2012-valgkampen, ifølge Advertising Analytics.

– Mike er forberedt på å bruke det som skal til for å vinne over Donald Trump, sier Jason Schechter, som er Bloombergs kampanje-talsmann til nyhetsbyrået som Michael Bloomberg grunnla, og bærer hans eget navn.

Søndag ble det offisielt klart at Bloomberg stilling som presidentkandidat for Demokratene. Det er bare tre måneder til de første valgene på delstatsnivå begynner. Bloomberg får bryne seg på blant annet tidligere visepresident Joe Biden og senatoren Bernie Sanders.

100 mill. dollar mot Trump

Da New York Times tidligere i november skrev at Bloomberg ville bruke 100 millioner dollar, eller om lag en milliard kroner, eller i overkant av 900 millioner kroner, på antitrump-annonser, skrev Bloomberg på Twitter:

– Dette er et «alle mann på dekk»-øyeblikk. Vi tar kampen direkte til Trump.

Disse reklamekronene er i tillegg til penger Bloomberg bruker på sitt eget presidentkandidatur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.