En stor Caterpillar gravemaskin kom fredag så vidt i gang med første etappe av renoveringen av Storgaten i Oslo. Den brummet nesten ikke.

Maskinen er helelektrisk og blant de første i sitt slag. Prisen er nær det tredobbelte av en ordinær dieselgraver.

– Det koster, men det er vanskelig å tallfeste nøyaktig hvor mye. Samtidig bidrar vi til utvikling og til et marked for nye løsninger, sa byråd Lan Marie Nguyen Berg om Oslo-byrådets politikk for å sette sterkere miljøkrav i sine anbudsutlysninger.

Farlige stoppesteder

I Storgata-jobben skulle miljøhensyn veie for 11 prosent i vurderingen av innkomne tilbud. NCR Group vant anbudskonkurransen, men som eneste tilbyder.

Det gjør det ytterligere vanskelig å bedømme eventuell kostnadsøkning fra «dobbelt» miljøsatsing. Gaten skal miljøopprustes med bredere fortau, pen granitt og tryggere stoppesteder for kollektivtrafikken.

Disse har hittil vært blant Oslos farligste. Med følger kravene om å bruke el-maskiner der det er mulig – og biodiesel der el-utgaver ikke er tilgjengelige.

Gravemaskin

Oslos byråd for miljø og samferdsel fikk så vidt forsøke å løfte grabben noen titall centimeter over grunnen fredag – under påsyn av mer erfarne Matas Joksas fra selskapet Dozerdrift.

Pionér-gravemaskinen er utviklet av Pon Equipment – en Caterpillar-forhandler i Skedsmo rett utenfor Oslo. Der har opprinnelig landbruksingeniør Eivind Hafslund og kolleger plukket ut en syvliters dieselmotor av en ordinær 25 tonns gravemaskin og erstattet med 125 kilowatts elmotor, 300 kilowattimers marinebatteri og styringselektronikk.

– Det er normalt nok til syv timers drift, men selvsagt avhengig av hvor mye tomgang og hvor stor belastningen er, sier Hafslund.

Selskapet har ifølge administrerende direktør Erik Sollerud brukt rundt 12 millioner på å utvikle prototypen. Finansieringen er i hovedsak fra eierne, med en mindre del fra statlige Enova.

Flere maskiner er bestilt for leveranse neste år – til en pris som så langt er nær det tredobbelte av den samme i dieselutgave.

– Det er stor interesse – også fra utlandet, sier Sollerud.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.