Torsdag foreslo Norges Bank at Norge skal selge unna de rundt 285 milliarder kronene av Oljefondets midler som er plassert i olje- og gassaksjer. Dette gir drahjelp til det som en gang var en grasrotbevegelse for å få med seg investorer i kampen mot klimaendringer.

Norges Bank sa at man ønsker å selge ut fondets eierandel i ExxonMobil, Royal Dutch Shell og andre oljegiganter for å spre eierskapet og sikre seg mot et fall i oljeprisen.

Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, blir ikke den første institusjonelle investoren som trekker seg ut av fossilt brensel. Men så langt har det stort sett vært pensjonsfond, universiteter og andre mindre aktører som har hatt begrenset med midler plassert i kull, oljesand eller andre former for skittent fossilt brensel.

«En enorm endring»

Oljefondet er verdens største aksjeinvestor, og kontrollerer rundt 1,5 prosent av verdens aksjer. Dersom forslaget blir en realitet, blir fondet det første til å forlate hele olje- og gassektoren.

– Dette er en enorm endring, sier Mindy Lubber, president i organisasjonen Ceres, som fremmer bærekraftige investeringer.

– Dette er et skudd som høres over hele verden, sier hun.

Forslaget påvirket også markedene. Selv om Norges Bank sa at forslaget ikke skyldes at man har noen spesiell formening om fremtidig utvikling i oljeprisen, var det nok til å øke presset på olje- og gasselskaper som allerede sliter med fremveksten av fornybar energi.

Stoxx Europe 600 Oil and Gas-indeksen snudde nedover da nyheten kom torsdag. B-aksjene til oljeselskapet Shell falt 2,4 prosent i London, mens Exxon og BP begge falt 0,8 prosent.

– Folk begynner å se risikoen knyttet til olje og gass, sier Jason Disterhoft i Rainforest Action Network, som oppfordrer banker til å trekke seg ut av fossilt brensel.

Denne bevegelsen startet i studentmiljøer for fem år siden, og har fått fart siden.

Argumentet er enkelt: Klimaendringer har kraftig økt risikoen for å investere i kull, olje og gass, så investorer bør investere andre steder både på grunn vår felles planet og for deres egen lommeboks skyld.

Blir dverger mot Oljefondet

Rockefeller Family Fund annonserte i 2016 at de skulle selge sin eierpost i oljeselskapet Exxon og kvitte seg med alle fossilinvesteringer. Pensjonsfondet til lærerne i delstaten California har bestemt seg for å trekke seg ut av amerikanske kullselskaper.

Den franske forsikringsgiganten Axa har sagt at de vil selge eierandeler for rundt 4,8 milliarder kroner i kullselskaper.

Men sammenlignet med det norske Oljefondet, blir de alle dverger. Forsker Jamie Webster ved Center on Global Energy Policy ved Columbia University sier at bevegelsen for å selge seg ut av olje og gass nå har fått ny kraft.

Men selv om miljøvernere hyller forslaget fra Norges Bank, så har det langt mer med å spre aksjeporteføljen enn å redde planeten.

Om lag 20 prosent av Norges produksjon stammer fra olje og gass.

– Dette har ingenting med miljøet å gjøre. Det er en ren finansiell debatt, sier Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

Mindy Lubber i organisasjonen Ceres mener likevel forslaget understreker at klimaendringene har gjort det mer risikabelt å investere i fossilaksjer.

– Det er et enormt viktig budskap. Når en stor aktør gjør dette, vil andre følge etter, sier hun.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: