Miljøpartiet de grønne har gjort et brakvalg. Det er vanskelig å svelge for mange, og ellers fornuftige folk som Jan Petter Sissener byr på karakteristikker som «suppehuer» i DN 18. september. Om vi legger affekten til side, kan vi se valget som et kraftig tupp i baken på de etablerte partiene og deres (manglende) politiske prioriteringer. Rasmus Hansson og hans like er 2015-utgaven av Anders Lange på 70-tallet. De traff begge en nerve i befolkningen, der hensynet til helhet ble ofret til gode for underliggende strømninger. I dag ser folk gjennom fingrene på Miljøpartiets ikke-eksisterende helhetstenkning for heller å markere standpunkt i miljøsaken der de store partiene ikke evner å skape troverdighet.

Grønt skifte og omstilling var blant de heteste begrepene i årets valgkamp. Industrien er for lengst i gang med omstillingen til mer miljøvennlig drift og utvinning. Som ofte ellers er det ikke politiske myndigheter som leder an i industrielle og teknologiske endringsprosesser. Markedet og konkurransen krever slik omstilling helt på egen hånd. Politikernes viktigste rolle er å legge til rette via forutsigbare rammebetingelser og et effektfullt virkemiddelapparat som kan bistå industrien i den til enhver tid pågående omstillingen.

Grønn omstilling i praksis innebærer å bytte ut gamle maskiner med nye mer miljøvennlige og effektive, samt å fremme teknologisk utvikling i eksisterende industri. Det er i den eksisterende industrien potensialet finnes, og det er der de største effektene kan hentes ut.

Velgerne ønsker tydeligere miljøpolitikk, og årets proteststemmer kan synes å ha tilfalt et hittil marginalt parti for de helt spesielt interesserte. 4,2 prosent av befolkningen er ikke suppehuer. De ønsker nye tanker, et grønt skifte. Et skifte som allerede er godt i gang men som krever politisk oppfølging. Det er bare for de etablerte partiene å henge med i svingene.

Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk Bergindustri

 

Les også: God samfunnsøkonomi fra MDG


Vil ta 60 kroner for bompassering
 

Derfor mener Erna Miljøpartiet de Grønne har suksess

Derfor mener Erna Miljøpartiet de Grønne har suksess
Derfor mener Erna MDG har suksess Nyter godt av å være som Frp og SV var
01:40
Publisert:


 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.