Før påske var Mæland med i statsminister Erna Solbergs (H) store delegasjon til Kina og var dermed med på å gjenoppta politisk og økonomisk samarbeid med Kina.

Nå står altså Russland for tur. Mæland reiser til Moskva 19. til 20. april for å delta på et møte i norsk-russisk økonomisk kommisjon. Der møter hun sin russiske motpart, naturressurs- og miljøminister Sergej Donskoj.

– Mæland og Donskoj hadde et møte i Oslo i november i fjor der de ble enige om å gjenoppta den politiske dialogen om handel og økonomisk samarbeid, som ikke omfattes av de restriktive tiltakene. De møtes nå i et ordinært møte i den økonomiske kommisjonen på politisk nivå, sier kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartementet.

Mæland skal også møte norsk næringsliv i Moskva.

Symboltungt

Norge sluttet opp om EUs sanksjonsregime overfor Russland etter landets ulovlige anneksjon av Krim i 2014, men har hatt et begrenset samarbeid med russerne på områder som ikke omfattes av disse sanksjonene.

Det er ikke nødvendigvis bare resultatet av Molands oppsatte møte i Moskva som er viktig. At næringsministeren reiser til Russland er i seg selv viktig.

– Slike reiser er mettet av symbolpolitikk, sier seniorforsker Halvard Leira i NUPI.

– Regjeringens Kina-reise medførte et helt nytt forhold til Kina etter flere iskalde år. Besøket til Kina var både svært viktig og svært symboltungt. Mælands reise til Russland er ikke fullt så tung, mener han.

– Når det gjelder Russland vil jo ikke Norge forlate EUs sanksjonsregime på egen hånd. Men samtidig har Norge et klart ønske om å opprettholde et samarbeid, understreker Leira.

– Vi vil vise at vi kan samarbeide funksjonelt – på tross av sanksjonene, sier NUPI-forskeren.

Da utenriksminister Børge Brende (H) besøkte Arkhangelsk tidligere i år, understreket han overfor sin russiske kollega Sergej Lavrov at det hadde vært en krevende tid etter det som skjedde i Ukraina og annekteringen av Krim, men at Norges deltakelse i sanksjonene mot Russland er del av en bred internasjonal reaksjon.

– Det har ikke vært et bilateralt spørsmål mellom Norge og Russland, uttalte han til Aftenposten.

Lavrov uttrykte på sin side glede over at "folk igjen begynner å ta til fornuft".

To ulike syn?

Leira sier at man aldri kan vite hvilken symbolikk den andre parten legger i et besøk.

– Det kan jo være en utfordring, sier han.

Han mener Norge har forsøkt å signalisere at vi støtter sanksjonsregimet mot Russland, samtidig som vi ønsker å opprettholde lavnivåkontakt.

– Norges langsiktige politikk er å redusere spenningen i nordområdene, understreker han.

Leira mener at statsrådsbesøk er viktige for å holde diplomatiet gående.

– Det er som vennskap. Det holder ikke bare å si at man er venner, hvis man aldri ses over en øl og skravler. Det er en grunn til at man holder felles pressekonferanser og viser fram for verden at man undertegner avtaler og har samtaler, understreker han.

Selv understreker Mæland at Russland er et viktig naboland.

– Samhandelen mellom Norge og Russland ble redusert som følge av krisen i Ukraina, men det pågår fremdeles næringssamarbeid i mange sektorer. Møtet i norsk-russisk økonomisk kommisjon i Moskva er viktig i denne sammenhengen, sier Mæland.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Solberg i Kina: - Konstruktivt møte