Mens styret i Telenor var samlet på Fornebu tirsdag, kom næringsminister Monica Mæland til Stortinget for å delta i behandlingen av statsbudsjettet. Overfor DN er næringsministeren tydelig på at hun forventer opprydding: 

– Jeg konstaterer at det er en vanskelig sak i Telenor. Jeg konstaterer også at styret er samlet og jeg har tillit til at styret tar denne saken på alvor og at styret gjør sitt for å bringe ro i selskapet, sier Monica Mæland.

KrFs Line Henriette Hjemdal spurte næringsministeren fra Stortingets talerstol om hvordan hun mener Telenor har etterlevd statens eierskapsprinsipper om åpenhet og samfunnsansvar. 

– Jeg registrerer at styreleder mener selskapet er i en vanskelig situasjon. Det er enkelt å være enig i det. Det er styrets ansvar å håndtere situasjonen. Vi gjør vår vurdering av styrets arbeid, men det gjør vi i rette fora. Jeg har tillit til at styret tar situasjonen på alvor og håper de får arbeidsro til å gjøre den jobben, svarte Mæland i stortingssalen. 

Fortrolig dialog

Senterpartiets Geir Pollestad krevde svar på om Mæland har engasjert seg i spørsmålet om toppleder Sigve Brekke bør gå av eller ikke.

– Har statsråden gitt uttrykk overfor styreleder i Telenor, på noen som helst måte, sitt syn på konsernsjefen i Telenor, spurte Pollestad.

Mæland ville ikke svare konkret, men sa fra Stortingets talerstol at en slik eierdialog må være fortrolig:

– Jeg har tenkt å holde fast på det et samlet storting har ment om dette. Eierdialogen skal være fortrolig. Men jeg kan gjenta. Vi gir ikke uttrykk for synspunkter. Vi mottar informasjon og vi stiller spørsmål om den informasjonen vi får. Har vi synspunkter, gir vi det i de organer vi skal, sa Mæland.

Utbetalinger til politiet

Senterpartiets Geir Pollestad reagerte kraftig da han fikk vite om den meget delikate saken knyttet til teleselskapets virksomhet i Bangladesh, som DN omtalte tirsdag. Saken har vært sentral i Telenor-styrets vurdering av Sigve Brekkes stilling denne høsten. På styrets bord har det ligget flere saker med bekreftede utbetalinger fra Telenors datterselskap Grameenphone til militæret og politiets spesialstyrker Rapid Action Battalion (RAB) i Bangladesh. Mæland har også blitt orientert om saken

«Politisk og administrativ ledelse i departementet ble orientert om saken av Telenor tidligere i år. Departementet har understreket statens forventninger om nulltoleranse for korrupsjon, samt statens forventninger til selskapenes arbeid med antikorrupsjon og åpenhet. Samtidig har vi understreket at dette er vurderinger som hører inn under selskapets ansvarsområde», skrev kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet Trond Viken i en epost til DN mandag kveld.

Omstridte elitesoldater

Elitesoldatene i RAB beskyldes av menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch for å drive med tortur, kidnapping og annen voldsutøvelse mot religiøse og politiske motstandere av myndighetene. RAB har avvist anklagene.

– RAB er en del av den lokale politimyndighetene i Bangladesh og vi er klar over at de er omstridt. Vi er helt avhengig av at lokalt politi ivaretar sikkerheten ved kritiske situasjoner og sikrer infrastruktur, men vi deler bekymringene til blant andre Amnesty International og Human Rights Watch, som har vært kritiske til RAB, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor, Severin Roald.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gasellevinner: – Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: