– Produksjonsstart fra Johan Sverdrup er en milepæl for Equinor, våre partnere og leverandører. Når feltet når topproduksjon, vil det stå for rundt en tredel av all oljeproduksjon i Norge og levere svært verdifulle fat med rekordlave utslipp, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Johan Sverdrup forventes å gi produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, hvorav mer enn 900 milliarder kroner til den norske stat og samfunn.

De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

– Med utbyggingen av Sverdrup-feltet har norsk oljeindustri gjennomført en ny industriell bragd. Jeg er stolt av at vi i Norge klarer å levere en utbygging som omfatter hele 150.000 årsverk, langt under kost og raskere enn planlagt. Næringen har levert nok et prosjekt i stolteste norske industritradisjon, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Sverdrup får kraft fra land og bidrar sterkt til at norsk produksjon av olje og gass skjer med lave utslipp, legger han til.

Lundin er nest største eier i Johan Sverdrup etter Equinor.

– Et av de største industriprosjektene i Norge er gjennomført med strålende resultat, og vi er i gang med å høste av de enorme verdiene som hydrokarbonene i bakken representerer. Det vil gagne eierselskapene i Johan Sverdrup-lisensen, men i enda større grad det norske samfunnet i form av skatteinntekter og sysselsetting. I dag skriver vi historie, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør for Lundin Norway.

Godkjenning av Johan Sverdrup i 2015 førte til den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-årene.

Oppstarten av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen har vært fulgt med argusøyne av markedet, ettersom volumene er så store. 30.august meldte meglerhuset Pareto at oppstarten av feltet trolig ville komme i begynnelsen av oktober, ettersom oljehandlere allerede hadde mottatt lasteplaner fra Equinor, skrev DN.

Johan Sverdrup-feltet bygges ut i to faser. Andre fase av utbyggingen ble godkjent av norske myndigheter i mai 2019, og oppstart av produksjonen forventes i fjerde kvartal 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.