Fredag morgen bekrefter regjeringen at det blir innkalt til pressekonferanse om strømstøttetiltak for næringslivet klokken 10.00.

Som DN har omtalt tidligere, foreslo regjeringen i forrige uke en ordning med lånegarantier og Enova-støtte, i et møte med NHO, LO og Virke. Næringsminister Jan Christian Vestre har argumentert mot en direktestøtte av redsel for å hete opp økonomien.

Etter det DN erfarer, går regjeringen for noe målrettet direktestøtte til de bedriftene som sliter mest, i tillegg til lån. Dette kommer som følge av stort press fra NHO som fant et kompromiss med regjeringen, får DN opplyst. Dette melder også VG fredag morgen. Det er uklart hvordan denne innrettes og begrenses.

TV 2 skriver også fredag morgen at regjeringens pakke skal bestå av en låneordning, energitilskudd og utbytteforbud i 2023 til alle som mottar støtte i «en eller annen form».

– Vi har vært opptatt av at det er noen bedrifter der ute nå som treffes hardt av krigens konsekvens, og av veldig høye strømpriser. Det er der vi må treffe tiltak nå, sa Støre da han gjestet NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

– Det vi har laget er en målrettet og avgrenset ordning

Næringslivsorganisasjonene NHO, Virke og LO har jobbet tett med regjeringen i utformingen av tiltakene, som kommer som konsekvens av de skyhøye strømprisene det siste året.

Peggy Hessen Følsvik LO og administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.
Peggy Hessen Følsvik LO og administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid. (Foto: Elin Høyland)

– Det vi har laget er en målrettet og avgrenset ordning som ser de som er i en særlig utsatt situasjon, sier Støre til NRK.

NHO har vært klare på at man trenger direkte støtte. Fredag morgen forteller statsministeren at regjeringen har vært opptatt av å lytte til NHO, «fordi de representerer bedriftene og kan bringe dette tilbake til bedriftene».

– Det er treffsikkert og avgrenset, og så er det en tilleggsdimensjon – det er grønt. Alt vi gjør nå, må ha et mål om å bruke mindre energi.

Regjeringen har allerede kommet med et forslag om en skattemessig endring, som vil tre i kraft fra nyttår. Denne håper regjeringen vil gjøre det mer gunstig for bedrifter å inngå fastprisavtaler.

Støtteordningen til bedrifter vil trolig vare ut året, men det er ikke kjent om den vil ha en tilbakevirkende kraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.