Direktoratet opplyser til Dagsavisen at det ikke er satt i gang utarbeidelse av noen nye planer siden 2013. På spørsmål om hvorfor dette ikke har skjedd, svarer seksjonssjef Bjarte Rambjør Heide:

– Miljødirektoratets aktivitet er styrt av de styringssignal og prioriteringer vi mottar fra Klima- og miljødepartementet.

Det er også svaret på spørsmål om det ikke burde utarbeides nye planer snarest, med tanke på at langt over 2.000 av de 4.438 rødlistede artene er truet.

Flere arter drastisk redusert

Fire av de tretten planene som foreligger, gjelder fugler. Det betyr at det mangler planer for 42 av de mest utsatte fugleartene.

– Det er naturlig å begynne å lage handlingsplaner for artene som er kritisk truet og sterkt truet, men det er også høyaktuelt med planer for mange arter som er listet som sårbare, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening til avisen. Han viser til flere arter der bestanden er redusert drastisk.

– Nedgangen for lomvi har vært på 99 prosent i Norskehavet og noe mindre i Barentshavet, forteller Eggen. Bestanden av brushane er redusert med 80-90 prosent siden begynnelsen av 1990-tallet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal dumpe tonnevis av kjemikalier rett i naturskjønn fjord
Morten Engebø har fisket i Førdefjorden siden har var liten gutt. Nå skal det dumpes 250 millioner tonn avfallsmasse og flere tusen tonn kjemikalier utenfor hyttedøren hans.
03:32
Publisert: