Tirsdag kveld, etter snart 12 timer med program, er Jonas Gahr Støre på vei for å være quizmaster på Flytten pub. Ved partilederens side er stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal. Plutselig dukker venninnene Inger Marie Johannesen og Kate Hille Jacobsen opp og krever et bilde. 

– Vi liker han, det var så kjekt, det var kjempekoselig, forteller damene til DN i munnen på hverandre.

De to er de siste i en lang rekke velgere Støre har møtt de siste to dagene som en del av et stappfullt valgprogram. Støre avviser imidlertid at han er sliten, og forteller at han er god til å duppe av på bussen.

Quizen var en suksess for Støre. Det ble imidlertid litt het stemning da han bestemte at Holland var et godkjent svar på lik linje med Nederland.
Quizen var en suksess for Støre. Det ble imidlertid litt het stemning da han bestemte at Holland var et godkjent svar på lik linje med Nederland. (Foto: Fartein Rudjord)

Søkelys på ungdom

Arbeiderpartiets valgkampturné er to dager gammel.

Etter å ha startet med en grillfest på en usedvanlig solvarm dag i Bergen på søndag, gikk mandagen til mer håndfast politikk. Ungdom og arbeidsliv sto på agendaen. Støre lanserte både en tiltakspakke for å få unge i arbeid og lovet en milliard til yrkesfag. 

– Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere enn å gi unge mennesker en god start på livet, sier Støre som forklaring på hvorfor ungdommen var prioriteten. 

Nå er Støre i gang med Rogaland-etappen av valgkampen. Ap har ikke vært størst i fylket i stortingsvalg siden 1997. 

Pakke for unge

Først i rekken tirsdag var «Orntli arbeid»-prosjektet til Bergen kommune, NHO, LO og Nav. I et lite møterom satt Støre flankert av unge koordinatorer som gjennom prosjektet hjelper andre i samme aldersgruppe på den ene siden og politiske meningsfeller som Jette Christensen på den andre. 

Underveis i presentasjonen fortalte Støre om en statistikk han diskuterte med «kommende stortingskollega» Leif Sande dagen før, nemlig ledighet blant menn mellom 25 og 34. 

I 2013 hadde Norge lavest ledighet blant OECD-landene i den gruppen. Nå er fasiten nummer 22. Den samme statistikken ble gjentatt både på Dagsnytt 18 og på quiz.

På møtet lanserte Arbeiderpartiet sin tiltakspakke for å få flere unge i arbeid.

Pakken inneholder blant annet følgende tiltak: 

  • Gjennomføre aktivitetsreform for unge.
  • Opprette flere studieplasser for å investere i fremtidens næringer, teknologiutvikling og velferdsstatens profesjoner.
  • Finansiere flere tiltaksplasser. Både ordinære og for personer med nedsatt arbeidsevne. 
Ombord fergen Fjord1 brukte Støre mye tid på å spise sveler. 
Ombord fergen Fjord1 brukte Støre mye tid på å spise sveler.  (Foto: Fartein Rudjord)

Milliard til lærlinger

På elektrisitetsverket BKK Kolstad, neste stopp for Støre, møtte han blant andre lærlingen Madelen Solstrand (21). Solstrand vil ikke si om hun støtter Ap-lederen politisk, men er svært fornøyd med at Arbeiderpartiet prioriterer yrkesfag. 

– Jeg synes det er veldig greit at han vil ha flere lærlingplasser. Yrkesfag er veldig kjekt, og det er veldig givende. Det er bra at de vil jobbe for å ta inn flere lærlinger i valgkampen, sier hun. 

Solstrand ble lærling på BKK Kokstad i 2015. Hun og kollegene viste blant annet Støre hvordan redning i høyden fungerer, og klatret for anledningen opp i noen stolper. 

– Jeg synes det er viktig å formidle mer om yrkesfag og få flere til å velge yrkesfag, sier Solstrand. 

Arbeiderpartiet har lovet å bevilge minst en yrkesfagmilliard i neste stortingsperiode for å styrke yrkesopplæringen og sikre nok læreplasser. 

Madelen Solstrand og de andre lærlingene på hos BKK fikk tid til å prate med Støre. 
Madelen Solstrand og de andre lærlingene på hos BKK fikk tid til å prate med Støre.  (Foto: Fartein Rudjord)

Ap-bauta mistet livet

Tirsdagen ble også preget av dødsfallet til Arbeiderparti-veteran Jørgen Kosmo. Kosmo var blant annet tidligere forsvarsminister, riksrevisor, ordfører og stortingspresident.

Støre husker Kosmo som en klok mann å komme til, og sier han hadde mange gode samtaler med ham.

– Jørgen var folkelig på en helt særegen måte. Han var ordfører i Horten, men hadde røtter i Fauske. Han hadde direkteheten i språket som hører nordlendingen til, men han var også en varm og raus person, sier Støre.

Nato-generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg kalte Kosmo for en samfunnsbygger. Det er Støre enig i.

– Jeg har kalt han en bauta, fordi han har hatt verv som forteller om en politiker som ser sammenhengen i landet.(Vilkår)

Helsekø
Helsekø. Etter en lang natt i kø på parkeringsplassen utenfor McMinn Ungdomskole stimler pasientene seg foran inngangsdørene i påvente av at de skal åpne klokken 06.
02:04
Publisert: