De fem dommerne kunngjorde beslutningen i Islamabad fredag. Beslutningen kan gi store ringvirkninger for valget på ny nasjonalforsamling senere i år, mener eksperter.

– Slutten på Sharifs karriere vil gi hæren større makt til å kontrollere landet bak scenen, sier analytiker Fida Khan.

Bakgrunnen for kjennelsen er at 68 år gamle Sharif måtte gå av i fjor sommer etter korrupsjonsanklager. Høyesterett erklærte ham da ukvalifisert til å fortsette ut sin tredje periode som landets statsminister. Senere på høsten ble det tatt ut formell tiltale.

Korrupsjonstiltalen er bygget på avsløringer fra Panama Papers-prosjektet, omtalt som tidenes største dokumentlekkasje der 376 journalister i ett år jobbet med å granske 11,5 millioner dokumenter om skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

I disse lekkasjene fremgår det at Sharifs familie hadde udeklarerte verdier i utlandet. Også Nawaz Sharifs datter og svigersønn er tiltalt for korrupsjon. De tre har nektet straffskyld.

Anklagene mot Sharif og hans familie går tilbake til 1990-tallet. Politiske motstandere har anklaget dem for hvitvasking av penger fra Pakistan, brukt til å kjøpe eiendommer i London. Sharif-familien har hevdet at de fikk eiendommene i et forlik inngått etter investeringer med den kongelige familien i Qatar på 1980-tallet.(Vilkår)