Tirsdag ettermiddag sendte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen et syv siders langt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Her svarer han på spørsmålene i saken der kommunikasjonssjef Anne Marie Storli måtte fratre etter ønske fra Solvik-Olsen selv.

Uenighet

Avstanden mellom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens forklaring til kontrollkomiteen og notatet fra tidligere departementsråd, nå pensjonerte Eva Hildrum, er stor.

«Jeg mener det som er referert fra Hildrums notat er grunnløst i den grad det impliserer at det ble bedt om partipolitiske bistand,» skriver Ketil Solvik-Olsen i sitt svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

I flere nyhetsartikler har DN vist til notatet fra tidligere departementsråd Eva Hildrum, som reagerte sterkt på at lederen av kommunikasjonsavdelingen, Anne Marie Storli, var blitt bedt om å fratre. I notatet skriver Hildrum at Storli utførte jobben på en utmerket måte og nevner eksempler på at hun fra politisk ledelse oppfattet «et ønske om mer partipolitisk bistand, for eksempel at pressemeldinger burde kunne inneholde kritikk av tidligere regjeringer osv.» I Norge er det tradisjon for at embedsverket skal være partipolitisk nøytralt.

Nye opplysninger

DN har tidligere omtalt at den nye departementsråden Villa Kulild hadde kun vært i jobben i 14 dager, da hun meldte til Storli at hun måtte gå av som leder av kommunikasjonsavdelingen.

Samferdselsminister Solvik-Olsen kommer nå med nye opplysninger i brevet til Stortinget. Samtidig som Eva Hildrum var departementsråd, og Villa Kulild var på opplæring i juni 2015, valgte Solvik-Olsens å ta opp sitt problem med kommunikasjonsavdelingen og dens leder med departementsråden som fortsatt ikke hadde tiltrådt.

«Jeg tok også opp denne problemstillingen med min påtroppende departementsråd, da hun etter at hun var utnevnt i mai, hospiterte i Samferdselsdepartementet i to uker», skriver Solvik-Olsen i sin redegjørelse.

Alt Solvik-Olsen var misfornøyd med når det gjaldt kommunikasjonsavdelingen, skrev seg til perioden før Villa Kulild tiltrådte.

Reklame for Mercedes

DN har tidligere omtalt saken der Ketil Solvik-Olsen personlig tok kontakt med en bekjent og skaffet seg en ny Mercedes det kun av en av i Norge til sin såkalte E6-tur. Overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité innrømmer Solvik-Olsen at departementet oppfattet det slik at statsråden skulle promotere Mercedes.

Han skriver i brevet: «I en innledende samtale på telefon mellom en ansatt i administrasjonsavdelingen i Samferdselsdepartementet og en ansatt i Star Autoco ble spørsmålet om pris diskutert. Departementet oppfattet at det i samtalen ble signalisert at prisen ikke ville bli så høy, da dette ville være en fin promotering av en ny Mercedes-modell. Dette reagerte selvsagt embedsverket på, og sørget for å få et pristilbud til markedspris.»

Det lyktes ikke DN å få noen kommentar fra Ketil Solvik-Olsen tirsdag ettermiddag. Tidligere departementsråd Eva Hildrum viser kun til sitt notat om saken.

 

Les også:

Tok æren for nylagt asfalt dnPlus (+)

Kontaktet bekjent og fikk eksklusiv bil dnPlus (+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fjernet ansatt som hadde grunnlovsvern dnPlus