Regjeringspartiene trenger KrFs støtte for å sikre flertall for sitt reviderte statsbudsjett i mai.

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier partiet vil legge vekt på å støtte norsk handel og næringsliv ved å få vekk avgiftsfordelen for utenlandshandel.

– Det er varslet trangere tider, det blir ikke lettere å få budsjettet til å gå opp. Dette kan være et bidrag, sier han.

KrF har lenge vært imot fribeløpet. Nytt er signalet å bruke saken som pressmiddel i budsjettforhandlinger og at opposisjonen slutter seg til motstanden.

Les også:

Ropstad vil ikke gå god for næringsorganisasjonen Virkes anslag om at Norge og norsk handel taper tosifrede milliardbeløp på avgiftsfri handel ute. KrF vil nå ha nærmere vurdering av avgiftsgrunnlaget.

– Virke har en egeninteresse her, men det er store beløp. Staten taper momsinntekt på statsbudsjettet, norsk handel taper omsetning, det går arbeidsplasser både der og i resten av næringslivet som leverandører, sier Kjell Ingolf Ropstad

Motsatt vei

Regjeringssiden sørget for at den norske grensen for avgiftsfri netthandel økte fra 200 til 350 kroner fra 2014. Debatten var hard.

KrFs talsmann finner det paradoksalt at Norge går motsatt vei av utviklingsløpet i EU.

– Der er utviklingen full moms på handel med land utenfor, og etter hvert også mellom EU-landene, hevder Ropstad.

– Men får du ikke et stort byråkrati og store kostnader hvis alle småsendinger over grensen skal avgiftsberegnes?

– Vi får se på den finske metoden. De ser ut til å ha klart det med en enkel og skjematisk løsning, sier Ropstad.

Støtte

Den politiske opposisjonen lover støtte til KrFs innspill. Dermed rykker politiske flertall for å fjerne det norske fribeløpet nærmere. Kompromiss om et lavere beløp enn dagens frigrense kan også bli en mulighet.

– Vi var mot fribeløpet på 350 kroner i vårt alternative statsbudsjett for 2018, og er det fortsatt, sier Arbeiderpartiets finanspolitiker Rigmor Aasrud.

Sps Sigbjørn Gjelsvik bekrefter partiets støtte til kutt. Sp har egne forslag, i tillegg også om kutt i den kraftig økte sukkeravgiften som partiet mener er en ekstra trussel mot norske arbeidsplasser.

SVs Kari Elisabeth Kaski sier partigruppen drøfter saken.

– Jeg personlig er for kutt. Så er det noen avveininger om gjennomføring og konkurransesituasjon som må gjøres. Det kan bli hensiktsmessig med en gradvis gjennomføring, sier SVs finanspolitiske talskvinne.

Rødts talskvinne Marie Sneve er tydeligere:

– Fribeløpsordningen er helt absurd. Vi er imot av hensyn til arbeidsplassene, sier hun.(Vilkår)