Lørdag vedtok partiet å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, som kan være maskiner til produksjon og andre investeringer i bedrifter.

I et intervju med Bergens Tidende omtaler NHH-professor Jarle Møen det som tøys å tegne opp et slikt skille i skattepolitikken.

–Ved å gjøre dette sitter en med full formuesskatt på bankinnskudd, men ingenting på aksjeinvesteringer. Du får en ekstrem vridning mot aksjemarkedet. En straffer voldsomt pensjonister og øvre middelklasse, sier han.

Han at mener at bankinnskuddene uansett vil finne veien til kapitalmarkedet og bedriftene.

–Dette er et helt kunstig skille som det ikke finnes noe grunnlag for i økonomisk teori, sier Mjøen.

Stortingsrepresentant Erik Skutle i Høyre forstår kritikken. Han er enig i at skillet er "litt kunstig" og at det ikke blir særlig rettferdig å skille ut arbeidende kapital på denne måten.

–Det hadde vært like greit om vi ikke hadde gjort dette skillet, men nå har vi vedtatt det, og det er positivt at en trapper ned beskatningen på maskiner, bygninger og aksjer, sier Skutle.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.