– Som vanlig er debatten om formuesskatt ganske polarisert, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO under presentasjonen av undersøkelsen som Norstat har gjennomført på vegne av NHO. 

58 prosent av de spurte sier det definitivt vil skape flere arbeidsplasser de neste tre til fem årene om formuesskatten fjernes, 22 prosent sier at det antagelig vil gjøre det. 

42 prosent sier de garantert ville ansatt flere om bedriftsbeskatningen ble redusert, viser undersøkelsen.

I undersøkelsen er 200 bedriftseiere som er medlemmer av NHO, stilt spørsmål om skatten. De fleste av respondentene eier minst halvparten av bedriften.

Vil skatte, men ikke av formuen

Hvis formuesskatten blir til hinder for sysselsetting, og formuesskatten har en mindre omfordelingseffekt enn sysselsettingen, må formuesskatten vike til fordel for sysselsettingen, mener Lund.

– Når åtte av ti sier at de tror det vil bli skapt flere arbeidsplasser på tre til fem års sikt ved en fjerning av skatt på arbeidende kapital, så mener jeg det er et veldig viktig signal, sier hun. 

– Åtte av ti tror. Er det et godt nok grunnlag for å fjerne den helt?

– Ja, det mener jeg. Og jeg mener det er relativt enkelt å erstatte det tapet med andre former for skatt. Bedrifter vil gjerne betale skatt av penger de har tjent eller tar ut til privat forbruk, men de vil ikke skattlegges på produksjonsmidlene som ligger i bedriften.

Reagerer på ulik behandling

45 prosent av de spurte trekker frem at lavere skatter og avgifter bør prioriteres av myndighetene for å sikre bedriftenes suksess. 

Gründer og bedriftseier Brian Sjøen i Stillasgruppen fortalte under fremleggelsen tirsdag om konsekvenser han opplever av formuesskatten – både for bedriften og arbeidsplasser.

Daglig leder i Stillasgruppen Brian Sjøen mener formuesskatten ødelegger for norsk næringsliv. Han må betale skatt av utstyr selv om bedriften har hatt det tøft som følge av oljekrisen.
Daglig leder i Stillasgruppen Brian Sjøen mener formuesskatten ødelegger for norsk næringsliv. Han må betale skatt av utstyr selv om bedriften har hatt det tøft som følge av oljekrisen. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Jeg må ta kapitalen ut av bedriften for å ha mulighet til å betale formuesskatten. Formuesskatten er noe jeg privat betaler, men verdiene ligger i bedriften, sier han. 

Sjøen sier han heller vil ha økt skatt på utbytte fremfor å betale formuesskatt, og han reagerer på forskjellsbehandlingen av norske og utenlandske bedrifter. 

– Utenlandske har ikke denne problematikken, mens norske eiere må ta penger ut som bedriften egentlig ikke har. 

Brannfakkel fra SV

Formuesskatt har vært en het potet så langt i valgkampen. 

I et intervju i DN sier SV-leder Audun Lysbakken at han synes det er en skamløs egoisme av dem som har veldig mye, når de ber om enda mer kutt i formuesskatten.

Industrimilliardær Stein Erik Hagen og investor Christian Ringnes reagerer på uttalelsen

– Å være rik er blitt et skjellsord, sier Hagen.

Han mener norske bedriftseiere med betydelige formuer blir behandlet som en pariakaste.

Også eiendomsinvestor Christian Ringnes reagerer.

– Erstatning av formuesskatten med andre skatter er fedrelandskjærlighet, ikke egoistisk, sier han til DN.

Kristin Skogen Lund sier det er en myte at formuesskatten har så mye å si. 

– Det viktigste er at folk er i jobb, har tilgang på god utdannelse, at vi har likestilling, velferdsgoder og overføringer til dem som trenger det, sier hun. 

Dæhlie latterliggjort

Skatten har også tidligere i sommer vært gjenstand for stor oppmerksomhet.  

I juni fikk den tidligere skistjernen Bjørn Dæhlie hard medfart da han kalte formuesskatten «uforståelig» under et frokostmøte med tankesmien Civita. 

Han mente formuesskatten blir en straff for bedrifter som begynner å få verdi. Han ble latterliggjort og kalt egoist på sosiale medier, men fikk støtte fra finansminister Siv Jensen (Frp). 

– Jeg tror han, som så mange andre næringsdrivende, opplever den som urimelig. Det er en skatt på norsk eierskap og norske bedrifter som gjør at nordmannen stiller langt bak utlendingene til start, og det er en konkurranseulempe som er krevende å overvinne, sa Jensen.(Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: