– Du opptjener jo bonuspoeng hver gang du handler med Mastercardet ditt i en Rema-butikk, så det er uunngåelig å opparbeide bonuspoeng, men jeg må innrømme at for mitt vedkommende er det ikke jeg som er den heldige i familien når det gjelder bruk av de poengene, sier DNBs konsernsjef Rune Bjerke.

DN møtte Bjerke på NHOs årskonferanse, der temaet «Verden og vi» skal reflektere hvordan vi forholder oss til en verden rundt oss som er herjet av mye uro.

En rekke bedrifter sier stopp

Innenfor våre egne landegrenser har det vært en annen type temperatur den siste tiden. Flere bedrifter har blant annet merket seg de nye reglene fra Finansdepartementet, der ansvar for å rapportere og skatte for ansattgoder flyttes fra den enkelte ansatte og til arbeidsgiver.

Dette gjelder også privat bruk av flybonuspoeng, dersom de er opptjent i jobbsammenheng.

– Vi har som følge av disse reglene besluttet at det ikke skal være lov for våre ansatte å ta ut disse bonuspoengene som opptjenes på tjenestereise til private formål. En sånn type beslutning gjør det betydelig enklere, sier Bjerke.

DNB er ikke alene. En rekke bedrifter DN har vært i kontakt med under NHO-konferansen sier nå at fra og med 2019 har det blitt slutt på at deres ansatte kan bruke bonuspoeng privat.

Vi har kvittet oss med problemet

– Har du selv skattet av flybonuspoengene?

– Jeg har stort sett brukt de poengene til jobbrelaterte ting, som ledsagerreise eller hatt med barn i jobbsammenheng, svarer Bjerke.

Sigve Brekke. Konsernsjef i Telenor.
Sigve Brekke. Konsernsjef i Telenor. (Foto: Elin Høyland)

Telenor-sjef Sigve Brekke sier han ikke har oversikt over bonuspoeng han opptjent og brukt privat.

– Det har alltid vært skatteregler på det, så jeg har forsøkt å holde meg innenfor de skattereglene som har vært, sier Brekke.

Selskapet var i likhet med Equinor tidlig ute med å nekte ansatte å bruke de jobboppsparte poengene i private sammenhenger da reglene trådte i kraft ved nyttår.

– Så da har vi kvittet oss med det problemet, fastslår han.

Les også:

«Jeg tjener, datteren min bruker»

IKM-sjef Ståle Kyllingstad forteller at også hans ansatte ikke lenger får lov til å bruke flybonuspoeng privat. Han er ikke fornøyd med de nye reglene:

Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen.
Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen. (Foto: Elin Høyland)

– Jeg synes at det norske systemet lager mer papirarbeid for oss. Jeg er klar over at all lønn skal beskattes, men jeg liker ikke dette systemet. Derfor gjør vi som alle andre, vi sier at nå er det slutt på denne goden. Nå må bonuspoengene brukes i andre jobbreiser.

– Har du selv brukt flybonuspoeng privat tidligere?

– Ja, jeg har brukt dem privat, eller, det er datteren min som bruker dem. Jeg tjener dem og hun bruker dem, sier Kyllingstad med et smil, som ikke forstår hvorfor de nye reglene er blitt innført.

– Jeg oppfatter ikke at dette er noe som beriker staten i særlig grad, sier han.

Hydro kan følge etter

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro sier han har både brukt jobbopptjente bonuspoeng privat og oppført det på skatteseddelen. Nå gjennomgår Hydro hvordan de skal implementere de nye reglene i selskapet.

Svein Richard Brandtzæg, sjef i Hydro.
Svein Richard Brandtzæg, sjef i Hydro. (Foto: Elin Høyland)

– Det er godt mulig at vi gjør som en del andre selskaper har gjort, at vi bare stopper tillatelsen til å bruke bonusen fritt, at det tilhører selskapet. Det er noe som nå blir evaluert.

Han mener det er fornuftig å gå igjennom regelverket selv om det medfører en del «kompleksitet».

– Så er det egentlig selskapet som har betalt for dette også, så vi må finne ut av hvordan vi kan gjøre dette på en enkel, ryddig og transparent måte uten at det kommer i konflikt med skattelovgivningen, sier han.

Støtter ny forskrift

Konserndirektør Toril Nag i Lyse sier at bonuspoeng for sine ansatte ikke kan brukes privat, men at de kan brukes til oppgradering.

– Det er ingen tvil om at det var riktig å se på denne ordningen, ikke på grunn av misunnelse og detaljstyring, men fordi den dreier ansattes valg i feil retning. Jeg synes det var helt greit, ser Nag.

Torill Nag er konserndirektør i Lyse.
Torill Nag er konserndirektør i Lyse. (Foto: Elin Høyland)

Hun er glad for at beslutningen om skattlegging er blitt gjort enda mer tydelig, men at det er viktig at Lyse som arbeidsgiver ikke «glipper» i håndteringen av det skjerpede regelverket.

Avinor-sjefen Dag Falk-Petersen forteller at også deres ansatte fra og med i år er blitt nektet å bruke flybonuspoeng privat.

«Mye styr med det»

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til at NHO i sin høringsuttalelse mente at de støtter understrekningen av at alle fordeler skal skattlegges.

Samtidig advarte de om at de nye reglene ville kunne innebære en del kompliserende byråkrati, og at bedriftene burde fått mer tid til å tilpasse seg.

Den lille erfaringen han selv har med bruk av flybonuspoeng synes han var kronglete.

– Det var ganske langt tilbake i tid og var en miks av bedriftsopptjente og privatopptjente poeng. Jeg har brukt flybonuspoeng to ganger og det var mye «styr» med det. Nå har jeg en balanse som jeg skal bruke på bedriftsreiser og ferdig med det. Jeg reiser heller ikke mye, spesielt ikke utenlands.

– Skattet du av poengbruken den gang?

– Nei, det var ikke et tema på det tidspunktet, svarer Dørum.

Dørum får støtte av Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

– Jeg forstår at man vil beskatte alle fordeler du har som arbeidstager, men jeg er redd for at man glemmer det voldsomme byråkratiet og det medarbeidet som dette medfører i praksis, sier Lier-Hansen, som stiller spørsmål ved om de nye reglene koster mer enn de smaker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: