– Jeg ser at det er et poeng å skatte smartere, men så langt jeg vet er det ingen land i Europa som har gått inn for å kutte selskapsskatten helt. Det ville satt Norge i en særstilling i Europa, og slikt forslag gjør at vi avviker veldig med land vi har samhandel med, sier Rigmor Aasrud (Ap).

Tilbake fra ferie har Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson sett Næringslivets hovedorganisasjons (NHO) utspill om at den ønsker å fjerne selskapsskatten, altså skatten på overskuddet som fremgår i næringsoppgaven.

– På lengre sikt mener vi dagens kildebaserte selskapsskatt bør fases ut, fordi den ikke er tilpasset dagens økonomi og næringsliv. Skatten tar utgangspunkt i hvor kapitalen befinner seg geografisk, noe som i mange sammenhenger er bortimot umulig, sa Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, til DN nylig.

Har ikke vurdert avskaffelse

I det nyeste skatteforliket på Stortinget ble det enighet om å senke selskapsskatten fra 24 til 23 prosent. Rigmor Aasrud peker på at hyppige skifter i skattepolitikken skaper usikkerhet, og mener NHO «må erkjenne at deres bedrifter også må bidra til fellesskapet».

Finansminister Siv Jensen (Frp) har ferie, og Finansdepartementet henviser til statssekretær Marianne Groth (H). Hun påpeker at skattereformen allerede har gitt betydelige lettelser.

Hun sier at det ikke har vært vurdert å avskaffe selskapskatten i sin helhet.

– Utgangspunktet for reformen er blant annet en erkjennelse av at mulighetene for skattetilpasninger over landegrensene har økt. Dette gjelder særlig for selskapsskatten der overskudd og kapital kan flyttes over landegrenser og det ofte er vanskelig å fastslå hvor overskuddene opptjenes. Derfor er det også lagt ned et stort arbeid med å følge opp anbefalingene fra OECD/G20 om tiltak for å motvirke uthuling av selskapsskattegrunnlaget og flytting av overskudd, skriver statssekretæren i en epost.

«Ikke realistisk»

Henrik Asheim (H), leder for finanskomiteen på Stortinget, mener forslaget fra NHO «ikke er politisk realistisk» ettersom det ligger et blokkoverskridende skatteforlik til grunn.

– NHO risikerer å dra opp en debatt som det allerede er politisk konsensus om. Vi har allerede redusert selskapsskatten med 24 milliarder kroner. En stadig dalende spiral tror jeg ikke den norske modellen vil være med på, sier Asheim.

Han mener nøkkelen til en smart beskatning er å ha et bredt skattegrunnlag.

– Som leder i finanskomiteen vil jeg sikre forutsigbarhet i næringslivet, noe bedriftene også er avhengig av. For å skape forutsigbarhet, må bedriftene vite hva de skal betale i selskapsskatt året etter, sier han.

«Fremstår som radikale»

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier at partiet har vært positive til å senke selskapsskatten for å sikre en bedre tilpasning til europeiske konkurransekriterier.

– Men vi går ikke inn for å fjerne skatten helt, sier hun.

Rødt, som er det eneste partiet som har programfestet et ønske om å øke selskapsskatten, er overrasket over NHO.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.
Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

– For én gangs skyld fremstår NHO som de radikale og Rødt de moderate. Vi tror ikke at et smalere skattegrunnlag er gunstig for offentlig sektor. Det er en misforståelse å tro at å kutte skattene er eneste måten å øke verdiskapingen i Norge, sier nestleder Marie Sneve Martinussen.

Hun mener Norge må stå imot et «nullkappløp», der stater konkurrerer med skatteparadiser for å gjøre seg attraktive for næringslivet.

Spår at selskapsskatten ryker

Selskapsskatten fikk stor oppmerksomhet internasjonalt da den ble kuttet fra 35 til 21 prosent i fjorårets skattereform i USA.

Den gang sa John D'Attoma, postdoktor ved University of Exeter Business School, at det potensielt kunne bety slutten for selskapsskatten globalt.

– Jeg mistenker at dette vil starte en slags skattemessig «race to the bottom». Det kan ende med en selskapsskatt på null eller negativ skatt innen 10 til 20 år. I Storbritannia er det allerede snakk om å senke den fra 19 til 17 prosent i løpet av de neste tre årene. Dette vil trolig bare fortsette, sa D'Attoma til DN i desember.(Vilkår)

I natt kom regnet: Men denne bonden tør bare å håpe
Natt til søndag fikk bonde Bård Alm på Hadeland mer regn enn han har fått til sammen siden 17. mai. Nå håper han alt vil snu.
02:01
Publisert: