– Det er urettferdig om vi må betale arbeidsgiveravgift dersom en kunde gir en hundrelapp i tips, sier eier og sjef Azba Moufid på restauranten Kjøkken og Bar i Oslo sentrum.

– Det blir ikke bedre av at bedriften også må betale ut feriepenger på ansattes tipsinntekter med en ny ordning, sier han.

Men etter nær 40 år i serveringsbedrifter i Oslo har han liten tro på å nå gjennom med misnøyen.

– Myndighetene gjør som de vil. De har aldri tatt hensyn til arbeidsplassene i denne bransjen, sier Moufid.

Servitørene støtter sjefen:

– Forslaget er fælt, sier deltidsservitør Amalie Hyni (24).

– Men du vil få mer feriepenger og pensjonsopptjening dersom tipskronene ble innberettet.

– Jeg trenger pengene med en gang, sier Hyni, som sier tips pleier å utgjøre rundt fem prosent av totalinntekten.

Endring kommer

Det var i februar Skattedirektoratet sendte nye regler for skatt og tips ut på høring, med svarfrist i mai. Deretter ble et forskriftsforslag oversendt Finansdepartementet.

I Dagbladet torsdag gjorde finansminister Siv Jensen det klart at forskriftsforslaget vil bli vedtatt og trer i kraft fra kommende årsskifte.

Formelt har det vært skatteplikt på tipsinntekt i flere år. Men den enkelte mottager har selv hatt ansvaret for å melde inntekten inn. Det nye er at arbeidsgiver nå skal overta denne innberetningsplikten.

Myndighetene viser blant annet til at de aller fleste betalinger nå foregår med kort, slik at opplysningene allerede foreligger på bedriftenes hånd. Opprydning i svart økonomi er et annet hensyn.

Skarp protest

Torsdag møtte næringspolitisk sjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv opp i Finansdepartementet for å klage. Han og NHO reagerer skarpt på de nye skattereglene, men også på prosessen.

– Her kommer vi til et lenge forhåndsavtalt møte med statssekretæren for å drøfte skattesaken. Så kan vi samme dag lese i Dagbladet at beslutningen er truffet, sier Bjørndal.

Næringspolitisk sjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv troppet torsdag opp hos Finansdepartementet for å klage over nye regler for innberetning av tips.
Næringspolitisk sjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv troppet torsdag opp hos Finansdepartementet for å klage over nye regler for innberetning av tips. (Foto: Javad Parsa)

Ifølge NHO kan en middels restaurantbedrift med én til to millioner kroner i omsetning få et par hundre tusen kroner i ekstrautgift av nyordningen. Dette må de bruke tipspengene til å dekke, mener Bjørndal.

– De må administrere, trekke arbeidsgiveravgifter og betale feriepenger, sier han.

NHO argumenterer også med at det kan bli et problem for rekrutteringen til de aktuelle yrkene om total reell lønnsinntekt for en servitørjobb faller.

– Vi er for en ryddig økonomi og mot skatteunndragelser. Men tips er gaver. Plikten til å innberette inntekten bør ligge på mottagers hånd, sier Bjørndal.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet sier følgende om kritikken:

– Det er viktig at det etableres ryddige arbeidsforhold. Dette fører også til rettigheter for arbeidstager, understreker han.

For nye regler

LOs Fellesforbund organiserer mange hotell- og restaurantansatte. Forbundet har i høringen støttet regelendringene.

– Vi er mot svart arbeid. Tips er i praksis lønn. Det er greit at dette innberettes på denne måten, sier rådgiver Jens-Petter Hagen i forbundet.

Han tror NHO først og fremst protesterer fordi bedriftene frykter å måtte betale ut ti prosent ekstra i feriepenger.

– Men risikerer ikke de ansatte å gå ned i disponibel lønn når all tipsing skal innberettes og skattlegges?

– Det får så være. Det blir jo også økte feriepenger, sykelønns- og pensjonsrettigheter, sier Fellesforbundets rådgiver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefens klare melding til norske husholdninger
00:49
Publisert: