– Det koster 2400 kroner per dag per badstue. Hvis du har en slik gående hele dagen, syv dager i uken, blir det rimelig dyrt til slutt.

Det sier Jorunn Cecilie Foss, daglig leder ved Skullerud Sportssenter, der ektemannen Tore Foss er majoritetsaksjonær. Derfor har senteret nå begrenset åpningstiden i badstuen.

– Vi var jo litt nervøse for hvordan kundene ville reagere, men de har vært veldig forståelsesfulle for at vi er nødt til å gjøre tiltak. Heldigvis.

Ifølge DNs kilder går regjeringen inn for en lånegarantiordning der staten tar det meste av risikoen for lånene til bedrifter som er rammet av ekstremt høye strømpriser.

– Det er ingen god løsning. For det første har vi vært gjennom to år med pandemi, som var en krise for vår bransje. Når vi akkurat har fått hodet over vannet og klarer å puste igjen, så kommer strømmen i hundre mot deg. Det er kjempetøft, sier Foss.

Ifølge Foss endte strømregningen for senteret i fjor på 600.000 kroner totalt. I år ligger den an til å ende et sted mellom tre og seks millioner kroner. Strømmen er inkludert i felleskostnadene, som nylig er blitt justert kraftig opp av gårdeier, minoritetsaksjonær ved senteret og eiendomsmilliardær Anders Opsahl. Den endelige avregningen skjer i april neste år.

– Når strømregningen mer enn femdobler seg, blir det jo noe man sover dårlig av. Slik det er nå, så går det ikke rundt i lengden. Men vi klarer å holde døren oppe enn så lenge, sier Foss.

– Går fra vondt til verre

I tillegg til en lånegarantiordning der staten tar det meste av risikoen, planlegger regjeringen også for en raus energitilskuddsordning til bedrifter gjennom Enova.

Etter det DN får opplyst er ikke alle detaljene endelig spikret. Regjeringens forslag skal først legges frem for partene i arbeidslivet. Fredag skal næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ha et nytt møte med toppene i LO, NHO og Virke om strømtiltak, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet til NTB.

NHO-sjef Ole Erik Almlid venter fortsatt på forslaget fra regjeringen. Han har ikke fått noen signaler fra regjeringshold om hva som kommer.

– Vi avventer fortsatt et konkret forslag om en strømpakke for næringslivet. Forhåpentlig er det snakk om timer, ikke uker. For nå haster det. Vi må få en målrettet tilskuddsordning til de som sliter mest. Det går fra vondt til verre nå. Vi har sagt klart ifra at en lånegarantiordning og enøktiltak ikke er nok, sier Almlid.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er tydelig på at det er stor avstand mellom det regjeringen ifølge DNs kilder vil legge frem for næringslivet i strømstøtte og det NHO mener er nødvendig.
NHO-sjef Ole Erik Almlid er tydelig på at det er stor avstand mellom det regjeringen ifølge DNs kilder vil legge frem for næringslivet i strømstøtte og det NHO mener er nødvendig. (Foto: Elin Høyland)

Mange sliter

NHO har siden januar etterlyst strømtilskudd for næringslivet.

– Siden i sommer har bekymringsmeldingene fra bedriftene eskalert. Mange sliter, sier Almlid.

Han mener det ikke er urimelig at noe betales tilbake til bedriftene når staten tjener så mye på strømprisene.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, sier det er en reell fare for konkurser blant matprodusenter.

– Først og fremst vil jeg avvente til vi faktisk ser detaljene. Jeg bekrefter imidlertid det jeg tidligere har sagt, som er at det å låne penger når vi produserer med så mye høyere kostnader enn inntekter, det er ingen løsning, sier Brubakk til DN.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv vil ikke kommentere DNs opplysninger før det endelige forslaget foreligger.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at det nå er en massiv overføring fra det private til det offentlige, og at staten må overføre litt tilbake. Hvis det viser seg å bare bli lån, får vi se hva vi sier da, sier Krohn Devold.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold. (Foto: Elin Høyland)

Arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen Virke som representerer rundt 24.000 handelsbedrifter, er opptatt av det presenteres «en pakke med løsninger som bidrar til at virksomhetene kan håndtere de ekstreme prisene vi ser nå».

– Virke jobber tett med regjeringen om å finne disse løsningene. Av hensyn til fremdriften i forhandlingene, kommenterer vi ikke på spekulasjonene i media, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke i en epost til DN.

Vil ha enkel ordning

Norsk Industri, arbeidsgiverorganisasjon for industrien i Norge og den største landsforeningen i NHO, synes det skisserte forslaget høres unødvendig komplisert ut.

– Det er litt uklart av det DN skriver hva regjeringen mener. Vi ønsker en enkel ordning som andre land har innført, som EUs regelverk åpner for og som NHO la frem overfor regjeringen for en måned siden, Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri.

Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri.
Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri. (Foto: Per Thrana)

Sunde peker på at det NHO har bedt om, er en begrenset tilskuddsordning for å ta det verste av merkostnadene, slik Tyskland og andre land har gjort.

– Hvis regjeringen tilbyr lån, er vårt svar at dette er ikke et likviditetsproblem. Det er feil inngang.

Sunde viser til at strøm er livsviktig for bedriftene:

– Uten strøm til noenlunde normale priser, er det ikke mulig for mange industribedrifter å overleve.

Flere bedrifter har varslet permitteringer og produksjonsstans som følge av de høye strømprisene. Og flere norske virksomheter kan bli rammet ifølge Sunde dersom tysk industri stanser produksjon av en lang rekke viktige varer og komponenter som følge av strømrasjonering.

– Det er ingen tvil om at Tyskland har så store energiproblemer at mye av industriproduksjonen må stoppe opp. Når næringslivet i Europa får feber, slår det rett inn i norske bedrifter, sier Sunde.

Informasjonssjef Trond Gram i LO skriver i en tekstmelding at arbeidstagerorganisasjonen avventer å kommentere til den får presentert strømstøtten fra regjeringen.

Vil ha direkte strømstøtte

SMB Norge-sjef Jørund Rytman, som leder interesseorganisasjonen for små- og mellomstore bedrifter, er heller ikke fornøyd med et forslag i tråd med det DNs lekkasjer viser.

– Det er ikke tråd med det vi har spilt inn og ønsker, sier Jørund Rytman.

– Vi har bedt om direkte strømstøtte. Ett av alternativene er å gjøre det kommunalt, som man gjorde det under koronapandemien, ved at kommunene tok imot søknad fra bedriftene. Vi har også foreslått å midlertidig fjerne elavgiften. Hvis lekkasjene stemmer om at regjeringen vil tilby gunstige lån til bedriftene, er det som å pisse i buksen. Det vil ikke bedre selskapenes likviditet, sier Rytman.

SMB Norge-sjef Jørund Rytman.
SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

Han frykter at mange små- og mellomstore bedrifter nå vil gi opp som følge av de økte strømkostnadene, og viser til en dramatisk økning i antall konkurser i august, med en oppgang på hele 62 prosent sammenlignet med året før.

– I spørreundersøkelser vi har gjort, svarer hver sjette bedrift at det er fare for konkurs.

SMB-Norge sjefen setter sin lit til at stortingsflertallet vil ha andre løsninger enn et forslag i tråd med det DN erfarer.

Positiv til energitiltak

Jorun Cecilie Foss ved Skullerud Sportssenter har vurdert å sette opp prisene til medlemmene. Dersom Foss skulle veltet de økte kostnadene over på en medlemsmasse det har vært tøft å vinne tilbake etter pandemien, ville det blitt tusen kroner per medlem.

– Det går bare ikke. Prisene øker for alle om dagen. Lån blir dyrere, strømmen er dyrere for privatpersoner selv om de får støtte, matvareprisene går opp. Det hadde bare ikke fungert.

Daglig leder Jorunn Cecilie Foss ved Skullerud Sportssenter har stengt badstuen deler av døgnet, men det er ventilasjonsanlegget som krever aller mest strøm, ifølge Foss.
Daglig leder Jorunn Cecilie Foss ved Skullerud Sportssenter har stengt badstuen deler av døgnet, men det er ventilasjonsanlegget som krever aller mest strøm, ifølge Foss. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Foss er også daglig leder ved Bislet Bad og Trening, som hun eier sammen med ektemannen. I fjor gikk Skullerud-senteret med over en million kroner i underskudd, mens Bislet Bad og Trening endte noen hundre tusen i pluss.

Men en raus energitilskuddordning gjennom Enova, slik regjeringen etter DNs opplysninger planlegger, er noe Foss anser for å være et bedre tiltak.

– Jeg skjønner at noen er skeptisk til å gi direktestøtte slik man gjorde under pandemien. Jeg tenker at det beste er støtte og tiltak som gjør at vi kan omstille oss og oppnå lønnsomhet i fremtiden. Det vil ha en bedre langtidseffekt, og bety noe for små og mellomstore bedrifter på en helt annen måte enn å få lån til å betale en regning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.