– Jeg er glad for at Nicolai Tangen og hovedstyret i Norges Bank raskt har kommet frem til en løsning som, etter min vurdering, følger opp Stortingets føringer, sier finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Mandag avholdt hovedstyret i sentralbankens et krisemøte med påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen, og finansdepartementet senere på kvelden, med en påfølgende pressekonferanse.

Bakteppet var Stortingets kritikk av at hedgefondforvalteren Tangen fikk beholde bånd til sitt investeringsselskap Ako Capital, noe det ble uttrykt bekymring for at ville skape interessekonflikter for den påtroppende sjefen for Oljefondet.

Etter møtet ble det klart at Tangen har besluttet å selge seg ut, og han vil dermed tiltre som sjef 1. september.

Finansminister Jan Tore Sanner og sentralbanksjef Øystein Olsen etter en pressekonferanse tidligere i august.
Finansminister Jan Tore Sanner og sentralbanksjef Øystein Olsen etter en pressekonferanse tidligere i august. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«En alvorlig sak»

Ansettelsen av Tangen som sjef for Oljefondet har vekket kontroverser, og i et krisemøte fredag påpekte statsråden at saken da hadde blitt en «alvorlig sak som påvirker omdømmet og den allmenne tillit til Norges Bank».

I lys av avtalen som mandag kom på plass, understreker statsråden at det er viktig at omdømmet til Norges Bank igjen styrkes.

– Nå er det viktig at vi alle gjør det vi kan for at Norges Bank også fremover har et godt omdømme og allmenn tillit, uttaler finansministeren.

Limi: «En sterk bekreftelse»

Stortingsrepresentant for Frp og partiets finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, er også fornøyd med løsningen som ble presentert på pressekonferansen.

Han gikk sammen med de rødgrønne partiene på Stortinget i forrige uke for å sikre flertall for å be finansministeren om å gå i dialog med Norges Bank om ansettelsen for en uke siden.

– Med utgangspunkt i den informasjonen vi har fått, anser vi dette for å være et veldig godt svar på Stortingets tydelige forventning, sier Limi, og legger til:

– Vi er glad for at Tangen selv har bidratt til denne løsningen og for oss er det en sterk bekreftelse på at han virkelig ønsker stillingen som leder av Oljefondet. Fremskrittspartiet ønsker ham lykke til.

Blir fremdeles gjennomgang av ansettelsen

Sanner har i forkant av dette varslet at det skal være en gjennomgang av ansettelsesprosessen, for å vurdere om det er noe Finansdepartementet kan lære.

– Det er første gang hovedstyret ansetter ny leder for Nbim etter at den nye sentralbankloven trådte i kraft. Saken har skapt mye debatt, og satt søkelys på problemstillinger det er naturlig å se nærmere på. Vi skal blant annet vurdere om rammene for Finansdepartementets involvering er hensiktsmessige. Det er for tidlig å si hva utfallet av en slik gjennomgang vil bli, sier finansministeren i pressemeldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.