Mandag kom nyheten om at Nicolai Tangen selger seg ut av Ako Capital for å unngå interessekonflikter når han tiltrer stilling som oljefondssjef 1. september.

Med det er punktum satt for en omfattende og tidvis opphetet diskusjon rundt hvorvidt Norges Bank kunne ansette Tangen, og samtidig la ham beholde eierandeler i investeringsselskapet Ako Capital.

Dette ble det uttrykt bekymring for av Stortinget, som ba finansminister Jan Tore Sanner gripe inn i saken. Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) sier mandag at han oppfatter at den nye Tangen-avtalen viser at signalene fra Stortinget er blitt fulgt opp.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er glad, og uttaler at det er viktig at signalene fra Stortinget ble tatt på alvor.

– For Arbeiderpartiet har det vært helt avgjørende å sikre tilliten og omdømmet til Norges Bank og Oljefondet vårt. Med nyhetene om at Nicolai Tangen avvikler sitt eierskap i Ako og plasserer sine fondsinvesteringer i bankinnskudd, er det tatt viktige initiativ for å bidra til dette, sier Støre.

Helt konkret avvikler Tangen sitt eierskap i Ako Capital LLP og vil overdra sin eierandel og utbytterettigheter til den veldedige stiftelsen Ako Foundation.

– Han vil med dette ikke lenger ha eierinteresser i Ako Capital LLP. Det vil gjelde for all fremtid, sa sentralbanksjef Øystein Olsen på pressekonferansen mandag.

«Burde vært gjort med en gang»

– Dette viser hvor utrolig viktig det var at representantskapet og SV stilte kritiske spørsmål hele våren til den første avtalen. Disse grepene burde vært tatt med en gang ansettelsen ble gjort, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Hun mener at den nye avtalen med Nicolai Tangen, som nå skal gi bort eierskapet i Ako Capital og sette sine fondsinvesteringer i banken, ved første blikk ser ut som et skritt i riktig retning.

– Vi vil nå ta oss tid til å se nærmere på detaljene. Det avgjørende for oss er at ingen interessekonflikt kan godtas, sier Kaski, som også påpeker at dagens løsning viser at det hele tiden var mulig å gjøre mer for å fjerne interessekonfliktene.

Mener løsningen er et «veldig godt svar»

Stortingsrepresentant for Frp og partiets finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, går lenger enn sine kolleger og kaller det «en sterk bekreftelse» på at han ønsket jobben.

Han gikk sammen med de rødgrønne partiene på Stortinget i forrige uke for å sikre flertall for å be finansministeren om å gå i dialog med Norges Bank om ansettelsen for en uke siden.

– Med utgangspunkt i den informasjonen vi har fått, anser vi dette for å være et veldig godt svar på Stortingets tydelige forventning, sier Limi, og legger til:

– Vi er glad for at Tangen selv har bidratt til denne løsningen og for oss er det en sterk bekreftelse på at han virkelig ønsker stillingen som leder av Oljefondet. Fremskrittspartiet ønsker ham lykke til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.