– Jeg må innrømme det var litt overraskende. Tangen er tydeligvis flink med penger. Hvis han også er typen som ser at en kan tjene på å investere grønt, og at klimaendringer og naturødeleggelse innebærer stor finansiell risiko for fondet og dermed Norge, kan det være en bra ting.

Det sier Miljøpartiet de grønnes talsperson, Une Bastholm.

– Å forvalte et enormt og bredt, statlig fond er jo noe ganske annet enn å leke rundt med hedgefond, og jeg har høye forventninger, sier hun.

– Jeg vil gratulere Nicolai Tangen med ny jobb, sier den nylig avgåtte finansminister Siv Jensen.

– Det er viktig at sjefen for SPU er god på fonds- og kapitalforvaltning og jeg er sikker på at prosessen med å finne Slyngstads etterfølger har vært god og grundig. For øvrig er det regjeringen og Stortinget som legger de politiske styringsrammene for fondet, sier Jensen.

Hun vil ikke ha noen mening om Tangens uttalelser om at arveavgiften burde vært 100 prosent.

– Hva Tangen mener om skatter, avgifter og andre politiske saker får være hans private meninger, men i sin nye jobb skal han uansett ikke være en politiker, sier Jensen.

Aps nestleder Hadia Tajik påpeker det store ansvaret det er å lede verdens største statlig eide pensjonsfond.

– Da er det naturlig nok stor oppmerksomhet rundt hvem som bekler den rollen. Det viktige nå er at ny leder er på plass. Det skaper tryggere rammer for håndtering av vår felles formue i denne global koronakrisen som mangler sidestykke i verdenshistorien. Det er bare å brette opp ermene, sier hun.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, ønsker også Tangen «lykke til i en turbulent tid».

Trygghet og stabilitet

– Det som er viktig med Oljefondet både nå og generelt at det er trygghet og stabilitet over tid og at hovedlinjene ligger fast, sier han.

Gjelsvik understreker at sjefen for Oljefondet ikke skal ha en ambisjon om å sette sitt personlige stempel eller preg på jobben.

– Det er viktig at sjefen går inn og gjør en jobb basert på de hovedlinjene og langsiktigheten som ligger for forvaltningen av fondet, og det forventer jeg at en person med den typen erfaring og bakgrunn som han har kan ivareta på en god måte, sier han.

Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, håper Tangen vil være i stand til å skape trygge rammer for norsk økonomi – med en fornuftig grad av risiko – i en krevende tid.

– Han kommer særlig til å måtte for alvor trø inn i diskusjonen rundt Norge og fondets eksponering mot fossil energi og klimarisikoen vi løper, sier Kaski til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.