Det er trolig få som slår stortingsrepresentant Nikolai Astrups inntektsvekst i 2021. Med en inntekt på 131,4 millioner kroner kunne Høyre-toppen notere seg et hopp på 1615 prosent fra året før. Den gang tjente han 7,6 millioner kroner.

Astrup, sønn av skipsreder og investor Eivind Astrup, står i 2021 oppført med en formue på 353 millioner kroner, ifølge ligningstallene. Det gjør ham til den suverent rikeste representanten på Stortinget – en langside foran politikere som Ap-leder Jonas Gahr Støre (45 millioner kroner i ligningsformue) og Frp-representanten Sivert Bjørnstad (61 millioner kroner).

Statsministeren er imidlertid ikke regjeringens rikeste. Den posisjonen har næringsminister og møbelfabrikkeier Jan Christian Vestre (Ap), med sine 72 millioner i formue. Vestre tjente 6,5 millioner kroner i fjor, over dobbelt så mye som året før.

Gigautbytte

Astrup, som i dag er Høyres energipolitiske talsperson, eier en fjerdedel av familieselskapet Pactum as.

Høyre-politikeren tok et tilleggsutbytte på nesten 120 millioner kroner fra hans heleide selskap Pactum Beta, ifølge regnskapet for 2021. Regnskapet viser et solid resultathopp, fra et overskudd på rundt 15 millioner kroner i 2020 til 108 millioner kroner i fjor, etter en kraftig økning i finansinntektene.

DN har spurt Astrup om hva den ekstraordinære inntektsveksten og utbyttet skyldes. Det ønsker han ikke å kommentere. Ligningsformuen er omtrent uendret fra 2020.

Ifølge Stortingets oversikt over verv og økonomiske interesser investerer Pactum as, som Astrup eier 25 prosent av, i blant annet shipping, næringseiendom og aksjer. På listen over sistnevnte finner vi blant annet det Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP, eiendomsselskapet Entra, det Stein Erik Hagen-styrte merkevareselskapet Orkla, oppdrettsgiganten Mowi og det delvis statseide Telenor.

Solid skatteregning

Høyre-politikeren, som også bekledde to ministerposter i Erna Solbergs regjering, tjente 987.000 kroner som stortingsrepresentant i fjor.

Som følge av den store ligningsinntekten fikk Astrup en solid skatteregning på nesten 45 millioner kroner i fjor.

Ble nesten OECD-topp

I slutten av november kunne DN fortelle at Astrup kjempet i tet om å bli utnevnt til en internasjonal toppstilling, som OECDs utviklingssjef. Astrup, som både var digitaliseringsminister og utviklingsminister i Solberg-regjeringen, manglet bare én stemme da beslutningen falt. Den danske veteranen Carsten Staur vant frem med sitt kandidatur. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.