Med en formue på 366 millioner kroner er digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) den klart rikeste statsråden i regjeringen. På Stortinget har han hatt mest «på bok» siden han ble valgt inn i 2009.

Nå viser regnskapet til Astrups selskap, Pactum Beta, at han fikk inn 15,4 millioner kroner etter skatt i 2018. Det er litt mer enn tre millioner kroner over resultatet fra 2017.

I tillegg til fortjenesten fra selskapet får Astrup statsrådslønn på 1,4 millioner kroner i året.

Familiens penger

Statsråden er sønn av skipsreder og investor Eivind Astrup, som bygget opp familievirksomheten og styrte den inntil årsskiftet 2016/2017.

Nikolai Astrups selskap eier en fjerdedel av familieselskapet Pactum as, som investerer i aksjer, shipping og næringseiendom. Ifølge Stortingets gaveregister har Pactum blant annet investert i store norske selskaper som Telenor og Equinor, matnettbutikken Kolonial.no og oljeselskapet Okea, der Astrups politiske motstander, Sp-nestleder Ola Borten Moe, er medgründer.

Familieselskapet Pactums årsresultat gikk kraftig ned, til 94 millioner kroner i 2018, etter å ha endt på 221 millioner kroner året før. Dette ble omtalt av Finansavisen tidligere i sommer.

Den rikeste delte ut til de fattigste

Astrup ble digitaliseringsminister i starten av året, og styrer nå regjeringens ikt-politikk.

I året før hadde han regjeringsposten med ansvar for verdens fattige, som utviklingsminister. Den ble overtatt av Dag Inge Ulstein da KrF kom inn i regjeringen.

DN har via kommunikasjonsavdelingen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet spurt Astrup hva han synes om årsresultatet og hvordan det er å være det rikeste medlemmet av regjeringen.

– Astrup har ingen kommentarer til resultatet, skriver kommunikasjonsrådgiver Kjetil Vevle i en epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.