– Frp har gjort dette til et sirkus, og Carl I. Hagen er sirkussjef, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til DN etter at striden rundt Hagens kandidatur til Nobelkomiteen kom til en ende fredag formiddag.

Da ble det vedtatt å stemme over kun én fast plass i komiteen. Den gikk til Berit Reiss-Andersen (Ap). Avstemmingen satte en stopper for den urolige oppvarmingen til selve fredsprisutdelingen, som finner sted i helgen.

Tajik er ikke fornøyd med tiden som er brukt på å ta stilling til Hagens Nobel-ønske.

– Det er svært uheldig for Stortingets omdømme at folk ser slike diskusjoner i stedet for politikk og politikkens innhold. Vi har vært vitne til noe som har tvunget seg frem fordi Fremskrittspartiet har nektet å følge spilleregler de selv har vært med å forme, sier Tajik.

Jagland fortsatt ikke et tema

Tidligere denne uken ble det behandlet et forslag om at vararepresentanter og faste stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen. Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiets parlamentariske leder, kjempet for Hagen til siste slutt.

Ettersom det fremover skal vurderes hvilken betydning verv i internasjonale organisasjoner har å si for verv i Nobelkomiteen, mener Limi at Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland bør ta innover seg signalene etter fredagens vedtak.

– Sammen med Arbeiderpartiet bør han ta en runde og vurdere om det er lurt å være i komiteen, selv om vi ikke kan kreve at han går av, sier Limi, som mener det vil blir vanskelig for Frp å legge bak seg Nobel-bråket.

Tajik avviser at Arbeiderpartiet vil foreslå at Jagland vurderer sin stilling i komiteen.

– Det er ikke naturlig for oss å gi slike type råd så lenge det er Stortingets flertall som har valgt ham. Hans verv har ikke vært på dagsordenen, svarer Tajik.

Hagen: – En parodi

Fredagens hovedperson vil ikke kommentere Jagland-spørsmålet, men sier han har vært forberedt på utfallet av voteringen i Stortinget. Hagen mener derimot saken kunne vært unngått dersom Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde «holdt fred».

– Jeg konstaterer at mange mener man ikke bør politisere Nobelkomiteen, men med Støre og Arbeiderpartiet i spissen så har man greid nettopp det. Det er takket være Jonas at spørsmålet er satt på spissen. Hadde han holdt fred og akseptert at jeg ble valgt inn som Frps representant, hadde det ikke vært noe problem i det hele tatt, sier Hagen til DN.

– Dette hadde ikke oppstått hvis ikke Frp selv hadde fulgt sedvanen gjennom 40 år, svarer Tajik på Støres vegne.

Støre selv var ikke til stede under avstemmingen, som endte med at Berit Reiss Andersen (Ap) fikk 86 stemmer og Hagen 16 stemmer for den ene Nobel-plassen det ble votert over.

Carl I. Hagen: – I den grad det var en drøm, er den i knas om noen få minutter
Fredag ble det klart at Frp-nestor Carl I. Hagen ikke får plass i Nobelkomiteen. Hagen var til stede på Stortinget fredag morgen for å følge behandlingen i stortingssalen. I vandrehallen utenfor ga han noen korte kommentarer til ventende pressefolk.
00:49
Publisert:

Hagen mener det er komisk at han først ble avvist som valgbar før han selv fikk 16 stemmer, noe han kaller en «parodi». Hagen påstår videre at stortingspresident Olemic Thommessen (H) er blant dem som må «gå i seg selv», noe Thommessen selv ikke tar spesielt tungt.

– Jeg har god samvittighet for det som har skjedd i dag, der det er fattet vedtak som gir uttrykk for viljen hos flertallet, sier han.

Må på leting

Hagen ser ikke for seg at han vil være aktuell for en komitéplass ved neste korsvei, og innser at partiet må se seg om etter en ny kandidat. På spørsmål fra pressen om Hege Storhaug i Human Rights Service kan være et aktuelt navn, svarer Hagen at hun er interessant.

– Jeg er veldig imponert over at Hege står i den stormen som hun gjør hele tiden. Hvis man sjekker en del av det som hun har sagt opp gjennom årene, så har hun på samme måte som meg advart mot den store fremmedkulturelle innvandringens utfordringer for det norske samfunn, sier han.

Hans Andreas Limi sier arbeidet med å finne en ny Frp-kandidat blir trappet opp etter jul.(Vilkår)

Slik er Nobel-helgen
Hvert år blir Nobels fredspris delt ut i Oslo. Fra fredag til mandag har vinnerne et tett program de skal følge. Her er en animert oversikt med historiske bilder som viser alt de skal rekke på en langhelg.
02:37
Publisert: