– Jeg var sammen med henne på torsdag. Jeg håpet det skulle snu. Men det gjorde dessverre ikke det, forteller Fives kollega i Nobelkomiteen, Henrik Syse. 

Mandag morgen kom meldingen om at den tidligere Høyre-lederen og lederen av Nobelkomiteen var gått bort. Hun var åpen om at hun var rammet av brystkreft. 

Fredsforskeren og filosofen Henrik Syse ble kjent med Kaci Kullmann Five allerede som 11-åring da hans far, Jan P. Syse var stortingsrepresentant og hun ble Unge Høyre-leder. 

– De jobbet tett sammen fra første stund og ble nære medarbeidere. Da far dannet regjering i 1989, måtte Kaci med, nesten på hvilken som helst plass, fordi han stolte så på henne, på hennes arbeidskapasitet og grundighet, forteller Syse. 

Innerste sirkel

Five var en del av Jan P. Syses nærmeste sirkel og sønnen traff henne ofte i sosiale sammenhenger. 

– Derfor ble jeg spesielt glad for at jeg fikk sitte sammen med Kaci i Nobelkomiteen de siste to årene. Det var en stor opplevelse på grunn av hennes arbeidskapasitet, samvittighetsfulle gjerning og hennes omsorg. Hun skapte et godt fellesskap rundt seg, sier Syse. 

Han forteller hvor åpen hun var om sykdommen. 

– Hun var på samme tid håpefull og realist. Hun visste hva som kunne være utgangen og tok det med stor ro. Hun var aldri redd for å snakke om det. Og glad for å motta omtanke og ga uttrykk for det, forteller Syse. 

Da de møttes i komiteen torsdag, var hun opptatt av arbeidsoppgavene de neste månedene. 

– Hun var levende opptatt av hvilke mål vi skulle sette oss fremover, sier Syse. 

Vikar

Five måtte overlate utdelingen og seremonien i fjor høst til nestleder Berit Reiss-Andersen. 

– De tre dagene er så tøffe at legen anbefalte det. Men hun var med på forberedelsene til det siste, sier Syse. 

Berit Reiss-Andersen roser både Fives menneskelige og faglige egenskaper. 

– Kaci var et veldig fint menneske. Hun har gjort en verdifull innsats for nobelkomiteen gjennom veldig mange år og i mange ulike roller – ikke minst som leder av komiteen. Da jeg kom inn i komiteen for fem år siden, opplevde jeg henne som vennlig, inkluderende og veldig åpen for få dele av sin erfaring. Det satte jeg veldig stor pris på. Det er et stort tap for nobelkomiteen at hun har gått bort, sier Reiss-Andersen. 

Usigelig trist

Nobelinstituttet skriver i en pressemelding at «Det er med stor sorg Den Norske Nobelkomité har mottatt meldingen om at Kaci Kullmann Five er gått bort.»

– Hun gjorde en formidabel innsats og vil bli dypt savnet. Som leder var hun engasjert, inkluderende og løsningsorientert, skriver Reiss-Andersen og Njølstad videre.

Kaci Kullmann Five har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003, og ble valgt til leder i 2015.

– Det er usigelig trist at hun nå har måttet gi tapt for den sykdommen som rammet henne igjen i fjor høst, og som gjorde at hun måtte melde avbud til fjorårets fredsprisarrangementer, uttaler Reiss-Andersen og Njølstad.

Kaci Kullmann Five innehadde en rekke verv innenfor det norske og svenske nobelsystemet. Nobelkomiteen skriver at Five kombinerte profesjonalitet med humor og menneskelig varme.

– Med Kaci Kullmann Fives bortgang har komiteen mistet en klok og samlende leder, en kjær kollega og god venn. Våre tanker går i dag til ektemannen Carsten O. Five, deres barn og barnebarn, skriver Reiss-Andersen og Njølstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– For alle i Høyre er dette en tung dag
Et sterkt og varmt menneske har godt bort, uttaler statsminister Erna Solberg (H) etter at det ble kjent at tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five er død.
02:07
Publisert: