– Det gjenstår å velge riksrevisor, representantskap i Norges Bank og ombudsmann for Forsvaret. Det er en ny praksis om andre partier skal mene noe om ett partis kandidater. Det kan få konsekvenser, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Sammen med Høyre-kollegaen Trond Helleland tapte Limi onsdag mot de øvrige partiene.

Frps kandidat Carl I. Hagen blir ikke nytt medlem av Stortingets Nobelkomite. De øvrige partienes parlamentariske ledere vil regelfeste en «lex Hagen» som slår entydig fast at valgte stortings- og vararepresentanter ikke kan utpekes til medlem av Nobelkomiteen.

Advarte selv mot folkevalgte i Nobelkomiteen

Skuffende

Regjeringspartiene Frp og Høyre er misfornøyde, og anklager de øvrige partiene, særlig Ap, for å lage en regel med tilbakevirkende kraft fordi de for enhver pris vil unngå Hagen.

– Dette er svært skuffende, særlig fordi vi i møtet torsdag foreslo en ny ordning som kunne løst situasjonen. Denne var at Carl I. Hagen skulle søke om permisjon hver gang han ble innkalt til å møte på Stortinget. Dette er Stortinget i sin fulle rett til å beslutte fra gang til gang, sier Limi.

Konsekvenser

Ifølge Limi har regjerings- og samarbeidspartiene Venstre og KrF hatt en avtale om å stå sammen ved den såkalte konstitueringen av Stortinget – valg av presidenter og andre verv.

Nå er det særlig ny riksrevisor som det knyttes spenning til blant ved de gjenstående valgene.

Som DN tidligere har skrevet vurderer Høyre å vrake Per-Kristian Foss, som ønsker gjenvalg.

Limi utelukker altså ikke at Hagen-striden kan få konsekvenser her

– Dette gjenstår å se, sier Frps parlamentariske leder. (Vilkår)

Dette trikset kan spare deg for tusenlapper
Med en plug-in i nettleseren kan du få nettleverandører til å tro at du befinner deg i et annet land. Hvor du befinner deg påvirker prisen.
01:38
Publisert: