De to amerikanerne hylles for å ha endret vår forståelse av økonomisk vekst.

De har utviklet metoder som brukes for å forklare noen av vår tids mest grunnleggende og viktige saker: langvarig bærekraftig vekst i verdensøkonomien og levekårene for verdens befolkning, heter det i begrunnelsen.

Nordhaus får prisen for å ha «integrert klimaendringer i langsiktig makroøkonomisk analyse» mens Romer får prisen for «integrering av teknologisk utvikling i langsiktig makroøkonomisk analyse».

Nordhaus var den første som utarbeidet en kvantitativ modell som beskriver det globale samspillet mellom økonomi og klima. Hans modell er nå utbredt og brukes for å undersøke konsekvensene av klimapoliti, for eksempel CO2-avgift.

Romers forskning viser hvordan økonomiske krefter bidrar til å styre næringslivets villighet til å utvikle nye ideer og oppfinnelser. Romers forskning har dannet grunnlag for en modell som i dag har bidratt til store mengder ny forskning rundt reguleringer og politikk som bidrar til utvikling av nye ideer og langvarig velstand.

Nordhaus er professor ved Yale University. Romer er professor ved New York Universitys Stern School of Business. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.