Nord-Koreas prøvesprenging av det landets ledelse påstår er en hydrogenbombe, ble mottatt med fordømmelse og sjokk onsdag. Forsker og Nord-Korea-ekspert Aidan Foster-Carter setter prøvesprengningen i sammenheng med Kim Jong-uns bursdagsfeiring 8. januar.

– Internt skjer dette for å markere at leder Kim Jong-un fyller 33 år 8. januar og for å trekke frem at den første partikongressen på 36 år går av stabelen i mai, sier Foster-Carter til DN.

Foster-Carter er utnevnt æresforsker og tilknyttet Leeds University i Storbritannia.

– Det er som Tom & Jerry-tegneserien. USA og Nord-Korea ville aldri ha innrømmet at de ber om hjelp fra hverandre, men Nord-Korea er oppmerksomhetssøkende. De vil ikke la seg ignorere og tenker at atomvåpen gir landet status, sier Foster-Carter.

Sammenlignes med Hiroshima

Like etter klokken 10 lokal tid onsdag registrerte det amerikanske geologiske instituttet en «seismisk rystelse» som ble målt til 5,1 på Richters-skalaen. Dette tilsvarer et kraftig jordskjelv som vanligvis fører til store materielle skader og i enkelte tilfeller dødsfall.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un mottok fordømmelser fra land over hele verden etter atomsprengingen natt til onsdag. Bildet er fra en inspeksjon av marinen i 2014.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un mottok fordømmelser fra land over hele verden etter atomsprengingen natt til onsdag. Bildet er fra en inspeksjon av marinen i 2014. (Foto: Korean Central News Agency/Reuters/NTB Scanpix)
Ifølge forskningsinstituttet NORSAR (Norwegian Seismic Array) tilsvarer prøvesprengningen samme sprengkraft som atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. Bombene drepte minst 200.000 mennesker.

Nyhetssendingene i Nord-Korea ble avbrutt et par timer etter sprengningen med en bekreftelse om at landet hadde gjennomført en test av en mindre hydrogenbombe. Ifølge journalister som befant seg i hovedstaden Pyongyang brøt det ut jubelscener og dans i gatene da budskapet kom.

Aidan Foster-Carter er forsker tilknyttet Leeds University.
Aidan Foster-Carter er forsker tilknyttet Leeds University.
– Teknisk sett må Nord-Korea utføre tester cirka hvert tredje år for å prøve ut landets avanserte teknologi. De foregående testene ble gjort i 2006, 2009 og 2013. Nord-Korea hevder dette var en hydrogenbombe, men det gjenstår å få en uavhengig bekreftelse, sier Foster-Carter.

Han mener deler av strategien til Kim Jong-un og lederskapet er å få oppmerksomhet fra USA og verden forøvrig.

– Dette til tross for at mye av denne oppmerksomheten vil være negativ. FNs sikkerhetsråd kommer til å fordømme dette enstemmig. Det vil også forverre Nord-Koreas relasjoner, spesielt til Sør-Korea og Kina, sistnevnte har ikke Kim råd til å overse. Han vil ikke besøke Beijing med det første, sier Foster-Carter og legger til:

– Men Nord-Korea bryr seg ikke. Det har alltid sett på bomben som den ultimate garanti for regimets sikkerhet. Og hvis en ser på verden i dag – Irak, Libya og Syria – hvordan kan du bebreide dem?

Sørkoreansk aksjerabatt

Den sørkoreanske sentralbanken holdt et krisemøte etter at atomprøvesprengningen ble bekreftet. Aksje- og valutamarkedet ble overvåket for å hindre at det skulle oppstå panikk. Det skjedde ikke. Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen endte 0,3 prosent lavere på onsdag.

Internasjonale investorer som eier aksjer i sørkoreanske selskaper er kjent med risikoen som eksisterer. Det har alltid vært en risikorabatt på sørkoreanske aksjer.

Nord-Koreas naboland er bekymret etter prøvesprengingen. Sør-Korea er naturlig nok blant landene som reagerer kraftigst på hendelsen.

– Vår regjering fordømmer Nord-Korea, som har oversett gjentatte advarsler fra oss og det internasjonale samfunnet og har valgt å gjennomføre en kjernefysisk prøvesprengning. Dette er en klar krenkelse av FN-resolusjoner, sa senior sikkerhetsrådgiver Cho Tae-yong ved presidentens kontor i Sør-Korea.

FNs sikkerhetsråd kalte inn til et hastemøte onsdag kveld.

Kritisk til sanksjoner

Sør-Koreas president Park Geun-hye har åpnet døren på gløtt for et toppmøte med Kim Jung-un, som tok kontrollen i det isolerte landet da faren døde i 2010.

Park reagerte kraftig på prøvesprengningen og oppfordret FN til å stramme inn sanksjonene. Dette er en strategi eksperter på Nord-Korea mener er feil. USAs president Barack Obama kritiseres for å mangle en klar strategi på hvordan Nord-Korea og den 32 år gamle diktatoren skal håndteres.

– Så langt har Sør-Korea og USA kun vært opptatt av sanksjoner og straffetiltak for å legge press på Sør-Korea. De har trodd at dette vil være nok til at de vil gi opp atomvåpenprogrammet, sier professor Koh Yoo-hwan ved Dongguk University i Seoul i en kommentar.

– Sanksjoner har ikke stanset programmet, og de har ikke fått regimet til å endre seg. Tvert imot, nå er det til og med nedfelt i grunnloven at Nord-Korea er en atomstat, sier Foster-Carter.

Kina, som har vært Nord-Koreas eneste allierte, tar avstand fra atomsprengningen. Landet ble ikke varslet i forkant, noe som har vært vanlig ved de tidligere prøvesprengningene.

– Kina sitter med nøkkelen og er Nord-Koreas viktigste handelspartner. Hvis Kina presser på, kan det endre seg, men det tror jeg ikke vil skje. Det finnes noe som er mye verre enn Nord-Korea for Kina, og det er kaos i Nord-Korea, sier Foster-Carter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.