I sin nyttårstale sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un at han har et sterkt ønske om at vinter-OL i den sørkoreanske byen Pyeongchang blir fredelig. Han ønsker at landet kan stille med en delegasjon. En rekke vestlige utøvere har vurdert å ikke delta i OL i frykt for egen sikkerhet.

– Dette er en god mulighet til å vise verden et samlet koreansk folk, sa den nordkoreanske lederen.

Åpner kommunikasjonslinje

Dette er nye toner fra Kim Jong-un, som har truet Sør-Korea og USA med utslettelse etter at han arvet makten i 2011.

Sør-Koreas president Moon Jae-in, som ble valgt i fjor under løfte om å normalisere forholdet til nabolandet, ønsker ikke å la anledningen gå fra seg. Han har gitt ministre beskjed om å legge til rette for at det kan avholdes direkte samtaler i løpet av den neste uken.

På onsdag ettermiddag åpnet Nord-Korea den direkte telefonlinjen til Sør-Korea. Denne har vært stengt siden 2016. Dette er den eneste direkte kommunikasjonslinjen som eksisterer mellom de to landene.

– Dette er et viktig skritt på veien til en situasjon hvor det vil være mulig å kommunisere når det er ønskelig, sa presidenttalsmann Yoon Young-chan på onsdag.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA har landets ledelse satt pris på responsen fra Sør-Korea om å åpne opp for dialog og forsøke å gjøre det mulig for landet å delta i vinter-OL.

Kan splitte allianse

– Vi skal diskutere ulike temaer, blant annet vår deltagelse i vinter-OL, sa Ri Son-gwon, som leder det nordkoreanske departementet som har ansvar for kontakt med Sør-Korea.

Under nyttårstalen minnet Kim om at landet er en atommakt.

– Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernefysiske våpen og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim.

Han la til at landet har startet masseproduksjon av atomvåpen og missiler.

– Dermed kan USA aldri starte en krig mot Nord-Korea, sa den nordkoreanske lederen.

USAs president Donald Trump svarte via sosiale medier natt til onsdag.

«Nord-Koreas leder Kim Jong-un sa nettopp at «atomvåpenknappen alltid er tilgjengelig på skrivebordet». Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker», skrev Trump.

Analytikere er i tvil om hvordan de skal tolke utspillet fra Nord-Korea.

– Kim forsøker å forbedre forholdet mellom nord og sør. Men dette øker sannsynligheten for at de forsøker å splitte de allierte. Det er viktig at Sør-Korea koordinerer med USA, sier forsker Duyeon Kim ved tenketanken Korean Peninsula Future Forum til Bloomberg News.

Frykter militær konflikt

En konflikt mellom Nord-Korea og USA fremheves av tenketanker og finansinstitusjoner som en av de alvorligste geopolitiske risikoene for 2018.

Kredittvurderingsselskapet Moody’s mener at en konflikt på den koreanske halvøyen er den største geopolitiske risikoen for markedene. De understreker at sannsynligheten for en militær konflikt er lav.

«Tap av menneskeliv og ødeleggelses av produksjons- og driftsanlegg vil redusere den innenlandske etterspørselen og forstyrre forsyningskjedene i Sør-Korea», skriver Moody’s.

Dette vil ha alvorlige konsekvenser også for verdensøkonomien. Nesten alt av elektronikk som selges i verden benytter komponenter fra sørkoreanske selskaper. Energiproduserende land vil rammes da det vil bli lavere etterspørsel fra Japan og Sør-Korea.

«En reduksjon i den koreanske fraktkapasiteten vil føre til handelsforstyrrelser for enkelte sårbare asiatiske land, påvirke enkelte internasjonale havner og logistikkselskaper – blant annet på den amerikanske vestkysten», skriver Moody’s.(Vilkår)

Solberg: – Vi har et godt grunnlag
- Vi vet ikke om vi blir enige, men vi har et godt grunnlag, sa statsminister Erna Solberg like før regjeringsforhandlingene startet på Jeløya i Moss tirsdag.
11:29 Min
Publisert: