De to partiene vil gjøre om planvedtaket i kommunestyret i juni som de mener gir Rica monopol på drift av et av de viktigste turistmålene i landet.

– Vi vant Nordkapp kommune og Nordkapplatået, sier Sps førstekandidat Tor Harald Mikkola til Klassekampen.

– To tredeler av innbyggerne har stemt på en positiv endring som sikrer kommunal kontroll over Nordkapp, sier SVs førstekandidat Jan Olsen.

Senterpartiet fikk 29,7 prosent av stemmene, mens SV fikk 37 prosent i Nordkapp. Arbeiderpartiet, som hadde rent flertall i kommunestyret, har drevet fram planene. Ved valget fikk Ap 17 prosent, ned nær 37 prosentpoeng fra 2015.

De to ordførerkandidatene vil vedta bygge- og deleforbud på platået for å hindre uønsket utbygging. Deretter vil de gjenoppta planarbeidet og lage en ny reguleringsplan for platået.

– Vi vil etablere et kommunalt foretak som skal sikre at inngangsavgiften til friluftsområdet går til drift og vedlikehold. Det skjer ikke i dag. Dette alene vi skape mange nye helårs arbeidsplasser, sier Mikkola.

Ordfører Kristina Hansen (Ap) advarer mot å lage en ny plan, og mener det kan føre til årelange rettssaker. Hun vil innkalle det sittende kommunestyret til et ekstramøte for å håndtere klagene på vedtaket fra opposisjonen og vil ikke vente til et nytt kommunestyre er konstituert.

– Jeg ser det som rimelig at det er de representantene som er klaget inn, som også behandler saken, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.