Norge får kontinuerlig tilgang til de fem permanente medlemmene i Sikkerhetsrådet, Norge vil være relevant for andre stater som ikke har den samme tilgangen, og innflytelsen kan bli reell om Norge tør å satse. Dette er en unik mulighet som forplikter, sier generalsekretær i Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Onsdag kveld ble det klart at Norge sikret seg en plass i FNs sikkerhetsråd fra 2021 til 2022.

Norsk Folkehjelp peker på at verden nå trenger et sikkerhetsråd som klarer å ta grep og holde stater ansvarlige for deres gjerninger.

Den roterende plassen i Sikkerhetsrådet gir også en mulighet for å sette atomvåpen på dagsordenen igjen, mener Norsk Folkehjelp.

– Norge må være en tydelig stemme som presser på for umiddelbar kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning, inkludert ved å kreve reversering av avviklingen av rustningskontrollregimet og ved å støtte opp om FN-traktaten som forbyr atomvåpen, sier Westhrin.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.