328 av Norges 356 kommuner er ferdige med forhandlingene om ordførermakten. Så langt har Høyre sikret seg ordføreren i 32 kommuner, mer enn en halvering fra 2015 da de fikk 74 ordførere. I 2011 sikret Høyre seg 119 ordførere, skriver Klassekampen.

32 ordførere er altså langt unna målet som statsminister og partileder Erna Solberg lanserte overfor NRK ett år før valget. Da sa hun at Høyres mål var å vinne storbyene og at 50 prosent av Norges befolkning skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Ifølge Klassekampen utgjør 32 Høyre-styrte kommuner 11,3 prosent av befolkningen.

Det er fortsatt kommuner hvor Høyre har mulighet til å sikre seg ordføreren, blant annet Halden, Askøy og Kristiansand. Men selv om Høyre skulle sikre seg ordføreren i disse kommunene, vil det ifølge Klassekampen løfte andelen nordmenn som bor i en Høyre-styrt kommune med bare noen få prosentpoeng.

Presserådgiver i Høyres stortingsgruppe, Joachim Meyer Svendsen, vil nyansere bildet ved å påpeke at Høyre er sikret 60 varaordførere. I tillegg til å ha disse varaordførerne, inngår partiet i enda noen flere flertallskonstellasjoner i kommunene. Høyre er med det i en maktposisjon i bortimot hundre kommuner, opplyser han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.