ESA mottok i 2015 tre klager på myndighetenes beslutning om å gi gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å deponere gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Tillatelsen ble gitt i april 2015 og utløste store miljøprotester.

Klagerne hevder beslutningen er i strid med EUs vanndirektiv, og at gruveavfallet vil være sterkt forurensende i lang tid.

ESA: I samsvar med reglene

ESA konkluderer nå med at Norge har opptrådt i samsvar med reglene i vanndirektivet. Dermed lukkes de tre klagesakene.

– ESA tar ikke stilling til selve prosjektet. Vi har vurdert den norske saksbehandlingen opp mot EØS-reglene, og der har vi ikke funnet brudd på Norges forpliktelser, sier ESAs president Sven Erik Svedman.

Tekniske studier

ESA opplyser at det ikke er avdekket åpenbare feil i saksbehandlingen i Norge. ESA mener norske myndigheter har rett til å godkjenne sjødeponiet, og at Norge har innfridd vilkårene for å gjøre unntak fra vanndirektivet.

Nordic Mining opplyser til NTB at selskapet fortsatt ikke er i gang med produksjonen. Dermed har selskapet heller ikke begynt å deponere gruveavfall ennå.

– Den ligger flere år fram i tid. Vi er nå i gang med tekniske studier, sier Lars Grøndal tekniske planleggingen, sier finansdirektør Lars Grøndahl. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: