Finansdepartementet ber Norges Bank om å finne leder og ett medlem til Etikkrådet for Oljefondet når perioden de er oppnevnt for utløper 31. mai 2019, ifølge et brev som er sendt 2. november.

Norges Banks frist til å oversende innstillingen er 28. februar, ifølge brevet. Det betyr at Norges Bank skal bruke fire måneder på å finne en leder og ett medlem, og Finansdepartementet skal ha innstillingen tre måneder før endringen i Etikkrådet skal gjennomføres. Det er mer enn dobbelt så lang tid som lignende bytter har tatt. Tidligere har prosessen tatt tre måneder.

Milliardær og Ferd-eier Johan H. Andresen har vært leder av Etikkrådet siden starten av 2015, og ble oppnevnt av finansminister Siv Jensen etter innstilling fra Norges Bank. Etikkrådet anbefaler hvilke investeringer Oljefondet bør trekke seg ut av basert på de etiske retningslinjene politikerne har vedtatt.

– Det er ikke naturlig for meg som Etikkrådets leder å kommentere en slik prosess, skriver Andresen i en melding når DN spør han om han er blitt kontaktet angående en ny periode.

Siden det ble gjort endringer i organiseringen av Etikkrådet i 2014, er det kun ett medlem som er blitt oppnevnt to ganger.

Habilitetstrøbbel

Hvis Johan H. Andresen får fortsette, kan det skape habilitetstrøbbel for finansminister Siv Jensen på grunn av leieavtalene hun har med nettopp Andresen.

Siv Jensen har siden i fjor leid hytte og båtplass av Andresen. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Jensen er inhabil i en eventuell utnevnelse av Andresen som leder for Etikkrådet i en ny periode. En måte å unngå en slik habilitetskonflikt, er å utnevne en annen leder. Alternativt kan Finansdepartementet få en settestatsråd for å oppnevne Andresen til en ny periode.

– Som Jensen har sagt hele tiden, vil hun være svært påpasselig ved fremtidige habilitetsspørsmål, og det har hun redegjort grundig for til Stortinget, sa Jensens statssekretær, Petter Kvinge Tvedt, da Bernt uttalte seg.

Har hatt ett offisielt møte

Siv Jensen og Johan H. Andresen har kun hatt ett offisielt møte siden Andresen ble Etikkrådet-sjef i 2015.

Det er Finansdepartementet som utnevner Etikkrådet-leder etter innstilling fra Norges Bank. Her ved finansminister Siv Jensen, som leier hytte av dagens leder.
Det er Finansdepartementet som utnevner Etikkrådet-leder etter innstilling fra Norges Bank. Her ved finansminister Siv Jensen, som leier hytte av dagens leder. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Datoen for møtet i Finansdepartementet var 13. januar 2017, to år etter at Andresen fikk jobben med å passe på Oljefondets investeringer.

Finansministeren benyttet møtet med Andresen til å rose Etikkrådet som han leder. Dette var ett av Jensens talepunkter:

«La meg benytte anledningen til å takke for den innsatsen dere gjør i Etikkrådet. Det er en viktig og ansvarsfull gjerning, og jeg har et godt inntrykk av arbeidet som gjøres», ifølge et dokument.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: KrFs grunnleggende problem er at de ikke overbeviser om at partiet trengs
00:48
Publisert: