Fredag formiddag blir det klart hvem som tar over som ny sentralbanksjef etter Øystein Olsen. Det er varslet en pressekonferanse klokken 12.30, mens Finansdepartementet har bekreftet overfor Dagbladet at det sendes ut en pressemelding om hvem som blir ny sjef tre kvarter i forveien, altså 11.45.

I realiteten har kampen stått mellom nåværende visesentralbanksjef Ida Wolden Bache og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenbergs kandidatur har vært preget av skepsis og advarsler fra både et flertall på Stortinget og eksperter. Flere sjeføkonomer mente på sin side at Stoltenberg har alle egenskaper som trengs.

Kongen i statsråd

Hver fredag møtes statsrådet, under ledelse av Kongen, på Slottet klokken 11.00, og det er normalt et forberedende statsråd dagen før.

Torsdag denne uken skrev Aftenposten at den enorme interessen rundt utnevnelsen av den nye sentralbanksjefen gjør at det er lagt opp til et «uvanlig strengt regime for å hindre lekkasjer».

DNs Eva Grinde om sentralbanksjefstillingen på TV 2: – Det går an å si noe om sannsynligheter
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum bekrefter at regjeringen vil utnevne ny sentralbanksjef på fredag. Søkerlisten til jobben som sjef for Norges Bank inneholdt 22 navn, deriblant Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Backe.
05:24
Publisert:

Først på Slottet i dag, fredag, får statsrådene vite hvem som tar over jobben etter Olsen. Utenom Aps Hadia Tajik får de fleste statsrådene først vite navnet på Slottet, skrev Aftenposten i går.

Ansettelsen av ny sentralbanksjef har vært en av vinterens store og kontroversielle temaer. Finansdepartementet oppfordret tidlig i fjor høst flere kandidater til å søke på jobben. To av dem gjorde det: Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache. Begge ble ansett som gode kandidater til jobben, til tross for den svært ulike profilen.

Kandidatenes egnethet har vært gjenstand for debatt i flere måneder, med tidvis høy temperatur. Flere jurister og økonomer har støttet Stoltenbergs kandidatur, mens SV, MDG, Høyre, Venstre og Frp har vært skeptiske eller direkte uttalt at han ikke bør bli ansatt. Tidligere finansminister og Frp-leder Siv Jensen ba i januar Stoltenberg trekke seg av hensyn til bankens omdømme og tillit.

Støre-venn

Den sentrale innvendingen mot Stoltenberg var hans tette bånd og nære vennskap til sittende statsminister Jonas Gahr Støre, samt flere av regjeringens øvrige medlemmer. Støre melde seg tidlig inhabil i ansettelsen.

Flere har fryktet for sentralbankens uavhengighet dersom den sittende regjeringen utnevner en nær venn og partifelle til jobben. Flere har også sådd tvil om aktører utenfor Norge vil reagere positivt på noe som kan mistenkes for å være en partiansettelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.