Norsk PEN, del av den internasjonale litterære foreningen for forfattere og skribenters rett til ytringsfrihet, har hentet en stiftelseskapital på 12,5 millioner kroner til fondet.

– Vi er på topp i verden, men det er dermed ikke sagt av vi ikke har mange utfordringer, sier generalsekretær i Norsk PEN Hege Newth, om ytringsfriheten i Norge.

Newth viser til at arbeidet i Norge blant annet omhandler prosjekter rettet mot overvåkning og personvern, å løfte multikulturelle stemmer i samfunnsdebatten og hvilke konsekvenser medieøkonomien har for journalistisk arbeid.

Fondet skal forvaltes av Fondsfinans som ledes av Erik Must.

På listen over stiftere finner man Amedia, Aschehoug, as Forlagsfinans, Cappelen Damm, Dagbladets Stiftelse, Erik Must as, Ferd as, Gyldendal, Jostein Gaarder, NHST Media Group as (som eier Dagens Næringsliv), Polaris Media og Schibsted asa /Stiftelsen Tinius som alle har bidratt med én million kroner hver.

– Vi er veldig takknemlige og overveldet over den støtten vi har fått fra stifterne og støttespillere. Dette er en bekreftelse på at det arbeidet vi gjør er viktig, tror Newth.

«Ytringsfriheten er truet»

Norsk PEN ble grunnlagt i 1922, men har kun to faste ansatte, i tillegg til lederen William Nygaard, som har et ulønnet verv.

– Det er veldig viktig at en helt uavhengig ideell organisasjoner jobber for ytringsfriheten på et idealistisk grunnlag i et samfunn, når man vet at ytringsfriheten blir truet kontinuerlig: Ting blir satt veldig på spissen, og folk blir fort krenket, sier Newth.

Økonomisk er det heller ingen enkel oppgave å drifte en uavhengig, ideell organisasjon med ytringsfrihet som nedslagsfelt.

– Fondet vil gå til våre prosjekter, men samtidig sikre at vi har en kontorplass.

Det nye fondsstyret vil bestå av Nygaard som leder, sammen med Kjersti Løken Stavrum og Kai Sibbern fra Norsk PEN, og Are Stokstad (Amedia) og Nils Øy (Dagbladet Stiftelse).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik kunne du spionere med Facetime
01:22
Publisert: