Frp og regjeringspartiene har forhandlet om endringer av krisepakken for å hjelpe norske bedrifter og sikre arbeidsplasser under koronakrisen. Mandag ettermiddag kom Frp og regjeringen til enighet.

Blant tiltakene er at flypassasjeravgiften droppes hele neste år. Det vil kunne gjøre prisen på flybilletter lavere, og dermed bidra til økt etterspørsel etter flyreiser fra SAS, Norwegian eller nykommeren Wizz Air.

Her er de viktigste tiltakene FrP og regjeringen er blitt enige om:

  • Kontantstøtteordningen bedres - koronarammede bedrifter kan nå få 70 prosent kompensasjon i september og oktober (60), 85 prosent resten av året (70) og 80 prosent i januar og februar (70).
  • Egne tiltak for luftfarten: Det settes av totalt to milliarder kroner til kjøp av flyruter neste år. I tillegg droppes flypassasjeravgiften hele 2021. Regjeringen skal komme med flere forslag, blant annet en egen kompensasjonsordning for luftfarten og rammen for rutekjøp.
  • Innbetalinger av utsatt skatt skyves til 1. april, og regjeringen skal vurdere ytterligere forlengelse av utsettelse av skattebetalinger.
  • Redusert momssats på seks prosent i første halvår neste år. Den lave momssatsen gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.
  • Regjeringen og FrP er også enige om å øke tilskuddssatsen for lån og tilskudd til pakkereisearrangører fra 40 til 60 prosent, noe som ventes utgjøre 60 millioner kroner.
  • I tillegg har partiene blitt enige om særskilte tiltak for eventbransjen: Terskelen for å komme inn under kompensasjonsordningen reduseres fra 500 til 350 personer, altså slik at flere arrangører og arrangement kommer inn under ordningen. Dette vil koste 50 millioner kroner. I tillegg settes det av 100 millioner kroner til styrking av omstillingsordningen for reiselivet, "begrunnet i eventbransjens behov".

Et flertall av partiene ber om at definisjonen på hva som i ordningen kalles eventbransjen utvides, så flere bedrifter kan søke. Flertallet viser også til at fagmesser kan søke støtte under ordningen for store publikumsåpne arrangement.

Frps nestleder Sylvi Listhaug og partiet er blitt enige med regjeringen om en større koronastøttepakke.
Frps nestleder Sylvi Listhaug og partiet er blitt enige med regjeringen om en større koronastøttepakke. (Foto: Ole Berg-Rusten)

Regjeringens opprinnelige forslag til krisepakke var på 17,7 milliarder kroner.

– Det viktigste her er faktisk å sikre arbeidsplasser for bedriftene våre, jobbene til folk. Det er det det handler om. Jeg håper at de forbedringene som er gjort, blir godt mottatt ute der. Både blant dem som eier bedriftene og de som jobber der, sa Frps nestleder Sylvi Listhaug til NTB mandag kveld.

Det er hun som har ledet krisepakke-forhandlingene for Frp. Hun har vært tydelig på at Frp ville kreve større summer på bordet.

«Dette er å regne som respirator»

Kristin Krohn Devold, leder i NHO Reiseliv, er veldig fornøyd med endringene som er gjort i den siste ukens forhandlinger.

- Jeg tror det er mange som kommer til å sove med litt lettere hjerte i natt. Dette gjør at litt flere bedrifter vil klare å holde seg i live. Ingen i reiselivet liker å være avhengig av støtte, men dette er å regne som respirator som hjelper næringen å puste mens koronaen pågår, sier hun.

Kristin Krohn-Devold, sjef i NHO Reiseliv.
Kristin Krohn-Devold, sjef i NHO Reiseliv. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Devold er fornøyd med at kompensasjonsordningen økes for kriserammede bedrifter, og med at avgiftslettelser forlenges. At næringslivet nå vil få vite om nye krisetiltak i januar, to måneder før krisepakken utløper i mars, gir langt mer forutsgigbarhet enn næringen har hatt hittil, mener hun.

- Vi opplever at vi er blitt hørt. Dette er jo faktisk omtrent akkurat det reiselivet har bedt om, så her synes jeg flertallet av regjeringen og Frp har levert bra. Det er tydelig at Frp har krevd omtrent akkurat det samme som har stått i kravene fra NHO Reiseliv.

- Har Frp vært flinkere til å lytte enn regjeringspartiene?

- Ja, jeg skal gi ros til Frp som hadde kravene sine nokså identisk med reiselivet, det var bra. Men det ville ikke bli noe slikt resultat hvis ikke regjeringspartiene hadde vært enige i at dette var viktig.

Også Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, roser forhandlingsresultatet.

− FrP bidrar til å redde arbeidsplasser, livsverk og virksomheter med denne enigheten. Vi er blitt lyttet til i en rekke saker, og det er viktig for våre medlemmer og norsk næringsliv, uttaler Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

«Kortsiktig»

Arbeiderpartiet mener derimot at regjeringen fortsatt skaper frustrasjon og uforutsigbarhet.

- Dette er kortsiktig og ikke godt nok. Nå har vi stått i dette siden mars – og vi skal stå i det lenge. Regjeringen og FrP mangler en klar og tydelig plan som kan gi forutsigbarhet for arbeidstakere og bedrifter, er kraftig nok til å holde folk i jobb og som stiller krav til sosial rettferdighet for å hindre at forskjellene øker som følge av krisen.

– De burde gitt arbeidstakere og bedrifter trygghet for at vi stiller opp med det ekstra koronasikkerhetsnettet så lenge pandemien varer. I stedet skyver de det framfor seg igjen, sier Aasland.

- Bedriftene som trenger penger nå, må fortsatt vente til langt ut i neste år. Tusenvis av arbeidsfolk skal miste dagpengene sine nå, samtidig som Norge lukkes ned igjen. Og tusenvis av permitterte som ikke har fått jobbe pga. koronaen, går glipp av tusenvis av kroner neste sommer, fordi regjeringen har fjernet ferietillegget, sier Aasland.

Mener pakken er bedre tilpasset nåsituasjonen

Torgeir Silseth, toppsjefen i Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice, er svært godt fornøyd med den nye krisepakken.

– Forhandlingsresultatet som Frp har fått til innebærer en klar forbedring og er en pakke langt mer tilpasset den situasjonen vi nå er midt oppe i med stadig sterkere begrensninger på det å reise og det å møtes, skriver han i en sms til DN.

Han skriver videre at det også er bra at man gir trygghet for at pakkene vil vare godt ut i 2021 og kaller det en «god løsning» å reversere momsøkningen. Silseth mener det er bra at de permitterte får forbedret ytelsene.

– Dette hjelper bransjen i en vanskelig tid og gjør at flere vil klare seg over i en ny normal, skriver han.

Men han er mindre fornøyd med at store aktører som nettopp Nordic Choice også i den nye pakken får avkortet støttebeløpet.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor store bedrifter som sysselsetter og inkluderer flest fortsatt skal få en så betydelig avkorting i sin kompensasjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.