Økonomiprofessor Nouriel Roubini, også kjent som «Dr. Doom» på grunn av hans treffsikre spådom av finanskrisen i 2008, venter en hard landing for verdensøkonomien. I et ferskt intervju med Bloomberg ser han for seg en «lang og stygg» resesjon fra slutten av året, og muligens gjennom hele neste år.

Omfanget blir enormt, skal vi tro Roubini.

– Selv i en normal resesjon kan S&P 500 falle 30 prosent, sier han til mediehuset.

Selv tror han fallet blir 40 prosent for den brede Wall Street-indeksen.

Professoren bekymrer seg også for den amerikanske sentralbankens inflasjonskamp. Målet om å få ned inflasjonen til to prosent er mulig, men «mission impossible» uten å samtidig sende å økonomien i gulvet, mener han. I likhet med mange andre analytikere, spår Roubini en renteøkning på 0,75 prosentpoeng i morgendagens rentemøte, med to påfølgende hopp på 0,5 prosentpoeng.

Men det ikke vil ikke stoppe der, skal vi tro «Dr. Doom»: Vedvarende inflasjon vil tvinge sentralbanken til å sette opp renten ytterligere, til et punkt hvor vi kan se 5-tallet.

«Zombie»-død

Når verdensøkonomien først rammes av resesjon, ser professoren ingen enkel vei ut av det. Til Bloomberg forteller han at han ikke ser for seg at statlig stimulering av økonomien vil hjelpe så mye. For mye trykk på gasspedalen vil ende i overoppheting.

Konsekvensen? Stagflasjon lik den man så på 1970-tallet.

Roubini mener mange «zombie-institusjoner, zombie-husholdninger, selskaper, banker, skyggebanker og zombie-stater kommer til å dø» som konsekvens.

«Zombie» er et kallenavn i økonomien på selskaper som ikke går konkurs, til tross for svak avkastning og manglende evne til å betale gjeld.

Inflasjon, globale forsyningsproblemer, Russlands krigføring i Ukraina og Kinas nulltoleranse-linje for covid vil øke kostnadene og svekke veksten.

Og som en siste dommedagsprofeti: Det er bare spørsmål om tid før den neste pandemien treffer oss, mener han ifølge Bloomberg. Rådet til investorer er derfor følgende:

«Ha mer kontanter enn aksjer». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.