Høyre granskes av Datatilsynet for mulige brudd på lov om behandling av sensitive personopplysninger, melder NRK torsdag kveld. Granskingen skjer etter at partiet lastet opp medlemsdata til Facebook.

Høyre sier til NRK at opplastingen skjedde i kryptert form og at partiet er usikre på hvor mange medlemmer som ble berørt. Partiet mener det dreier seg om kun deler av medlemslisten.

Dette skjedde i valgkampen i 2013. Høyre ga et lite it-selskap oppdraget om å utvikle en app som gjorde at personer kunne sette Høyres logo som profilbilde på Facebook. Appen hadde navnet «Badget Picker».

I arbeidet med appen havnet det Datatilsynet kaller sensitive opplysninger, medlemsdata om opptil 25-30.000 Høyre-medlemmer, hos Facebook, skriver NRK.

To avvik

I en pressemelding sendt ut torsdag kveld opplyser Høyre om saken. Der skriver partiet at det selv rapporterte om to avvik til Datatilsynet, og at det har iverksatt undersøkelser internt for å få oversikt over det som er skjedd.

Avvikene knytter seg til applikasjonen som gjorde at Facebook-brukere kunne få en ramme med et «Høyre-hjerte» i hjørnet av sitt profilbilde, heter det.

Et av avvikene omhandler et tilfelle hvor det ble oppdaget en kodefeil i applikasjonen da den ble testet. Da feilen ble oppdaget ble dataene fra, det vi antar var, mellom 10 og 100 personer umiddelbart slettet.

– Vi har avdekket at åpen Facebook-informasjon av typen navn, telefonnummer og epostadresse ble lagret hos en underleverandør av oss under en testperioden på tre dager. Da feilen ble oppdaget ble informasjonen slettet og feilen fikset før applikasjonen ble gjort tilgjengelig for alle, sier markedssjef Dag Terje Solvang i Høyre i en pressemelding.

– Ingenting på Facebook å gjøre

Det andre avviket omhandler hvordan applikasjonen ble markedsført. Partiet viser til at deler av medlemslisten til Høyre ble lastet opp i kryptert form til Facebook for å målrette markedsføringen. Deretter ble dette slettet av Facebook.

Høyre har ingen grunn til å tro at medlemsdata ble benyttet til annet enn å finne de aktuelle medlemmene, heter det i meldingen.

– Navn og telefonnummer til Høyres medlemmer har ingenting på Facebook å gjøre – verken i kryptert eller ikke-kryptert form. Vi har derfor meldt saken til Datatilsynet og iverksatt egne undersøkelser internt for å få oversikt over hva som kan ha skjedd for snart fem år siden, sier Solvang.

Sensitive opplysninger

Datatilsynet-direktør Bjørn Erik Thon sier til at medlemslister i et politisk parti er definert som sensitive opplysninger.

– Det vi vet så langt, er at dette er sensitive opplysninger og så må vi sjekke nærmere hva som har skjedd i denne saken, sier han.

Om Facebook har slettet dataene selskapet mottok av Høyre mener Thon kommer an på hva slags avtale partene hadde.

– Hvordan Facebook har behandlet disse dataene er også av interesse, for her er det ganske mange parter som kan være inne i bildet, sier han. (Vilkår)

Hør Venstre-leder Trine Skei Grandes trønder-råd til Finnmark
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim kommenterer Venstres oppsummering før sommeren
01:21
Publisert: