En rekke rokeringer og endringer i regjeringen ventes, men den største er naturlig nok at Venstre på nytt trer inn i en norsk regjering. Det er mer enn tolv år siden Norges eldste parti har hatt statsråder.

TV 2 mener å vite at partileder Trine Skei Grande blir ny kulturminister, at nestleder Ola Elvestuen blir ny klima- og miljøminister og at tidligere stortingsrepresentant Iselin Nybø får ansvaret for høyere utdanning i et oppsplittet Kunnskapsdepartement. Også VG erfarer at det er disse tre politikerne Venstre får inn i regjeringen. Allerede i oktober slo NTB fast at Nybø i likhet med Grande og Elvestuen var blant Venstres heteste statsrådskandidater.

Utpå dagen

Endringene gjøres i statsråd onsdag, ifølge flere medier. Også NTB får bekreftet tirsdag at dette er planen. Regjeringsrokeringene vil finne sted et stykke utpå dagen fordi flere statsråder skal møte i Stortinget.

Det ligger an til at Høyre og Frp mister én statsrådspost hver, samtidig som det tilføres én ny. Det innebærer i så fall at regjeringen vil bestå av 20 medlemmer, i likhet med den rødgrønne trepartiregjeringen som gikk av ved valget i 2013.

Spekulasjonene i pressen går høyt om hvilke øvrige endringer statsminister Erna Solberg (H) legger opp til. Høyres Henrik Asheim, som vikarierte som kunnskapsminister i fjor, ligger ifølge VG an til å få ansvaret for grunnskolen og barnehagene, mens dagens statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) vil få nye oppgaver, muligens som arbeids- og sosialminister.

Flere kan byttes ut

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og Frps justisminister Per-Willy Amundsen nevnes hyppigst blant dem som kan ryke ut. Men dersom Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg ønsker å gjøre større endringer i sine regjeringslag, er flere åpenbart i faresonen.

I tillegg til Helgesen har ti øvrige statsråder dessuten sittet i regjeringen siden 2013. Noen av dem kan selv ha et ønske om å tre tilbake. Solberg har dessuten varslet at det kan bli aktuelt med større endringer i departementsstrukturen, noe som gjør det krevende å se hele bildet klart dagen før dagen.

Frps omstridte innvandringsminister Sylvi Listhaug ventes å fortsette i regjeringen. Det er antydet at Solberg vil legge innvandringspolitikken inn under justisministerposten, som trolig vil bli Listhaugs. En mulighet er da at ansvaret for inkludering og integrering løftes ut av departementet, og at Venstre kanskje kan bli tildelt dette ansvarsområdet.

Venstre har for øvrig tidligere krevd at posten som utviklingsminister gjeninnføres, men det er ikke bekreftet at så vil skje. Ifølge VG diskuteres også en helt ny joker i kabalen, nemlig en ny post som eldreminister.(Vilkår)

Disse kan bli Venstres nye statsråder
Denne uken er det meldt snø i Oslo, og tre -fire nye statsråder, sier politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
03:06
Publisert: